Berza

  • aero 880 ▼ -0,57%
  • amsopb 650 ▼ -5,80%
  • dinnpb 3.650 ⚫ 0,00%
  • dnos 1.811 ▲ 3,84%
  • jmbn 7.100 ▲ 1,43%
  • niis 678 ▼ -0,29%
(3. mart 2011.)
NEPOZNATI VANDALI OSKRNAVILI MUSLIMANSKU BOGOMOLjU U ŠAPCU

NI SVETINjA IM NIJE SVETA

U noći između prošle srede i četvrtka nepoznata lica ispisala grafite po muslimanskoj bogomolji na šabačkom muslimanskom groblju. Vandali polupali i prozorska stakla i razvalili vrata. Policija traga za počiniocima, a glavni imam šabačko-zvornički, Mehmedalija efendi Veli poručuje vernicima da ne skrnave svetinje, već da razvijaju tradicionalno dobre odnose između vernika muslimanske i pravoslavne vere
Odnos između vernika većinskog pravoslavnog stanovništva i oko 400 porodica muslimanske veroispovesti koji odvajkada žive u Šapcu, tradicionalno su dobri i zato svaki pokušaj da se na bilo koji način ti odnosi poremete izaziva opravdani gnev tolerantnih Čivijaša. Tako su oni reagovali i na nedavni događaj koji je svojom porukom skrenuo na sebe pažnju šire javnosti i pokazao da u Šapcu žive i neki drugi ljudi, kojima tolerancija i dobri međuljudski odnosi među pripadnicima različitih vera i nisu baš na srcu.
U šabačkoj mali, u kojoj živi najveći broj ovdašnjih muslimana, na muslimanskom groblju početkom prošle decenije podignuta je gasulhana- verski objekat koji muslimanima služi za verske obrede. Ovde muslimani petkom dolaze na molitve, a objekat služi i za pripremanje umrlih za sahranu i u druge svrhe za ispoljavanje ove veroispovesti. Objekat je podignut u vidu kapele, u prizemlju su prostorije za pripremanje umrlih za sahranu, a na spratu je džamija.

Najnoviji broj

18. jul 2019.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa