15. februar 2018.15. feb 2018.
OTVORENA IZLOŽBA DEJANA BOGOJEVIĆA

To su samo (moje) boje

U ponedeljak u Galeriji Kulturnog centra je otvorena izložba Dejana Bogojevića iz Valjeva. Ovo je njegova druga izložba u Šapcu. Pre nekoliko godina je imao samostalnu izložbu malog formata. Umetnik se bavi i pisanjem poezije i stripom.
- Radi se o jednoj svežoj izložbi, odnosno o ciklusu koji je neujednačen, ali ima svoju priču. Ovde su u pitanju srednji formati. Inače, ne radim velike formate. Po samom karakteru to je sve slično, čak su i minijature slične ovim radovima. Pre svega, volim da se igram formom i bojama. Moje slike nastaju spontano kao i poezija. Naprosto su takve. Tu se vidi igra i možda orijentacija ka dadaizmu inače mom omiljenom pravcu u umetnosti i u slikarstvu i u književnosti. Zadovoljan sam postavkom izuzetno, podelio je sa nama svoje utiske autor.
Radim dosta toga. Sa stripom sam počeo, pa i sa slikama vrlo brzo. Radim na vizuelnoj poeziji. Osnivač sam Trijenala vizuelne i eksperimentalne poezije. Bavim se i fotografijom što je potpuno drugačiji medij. Tu je konceptualizam u pitanju i potpuna opredeljenost ka tome. Od književnih žanrova sam pokrio sve. Imao sam potrebu da se isprobam i u drami i u eseju. Čak sam za esej dobio prvu međunarodnu nagradu u Makedoniji pre par godina koja mi je jako značajna. Ono čime se bavim dosta to je kratka proza, koja nije duža od 15 redova. Napravili smo jednu antologiju koja je objavljena na srpskom i slovenačkom i doživela je lep život. I dalje se prevodi, sada je i na slovačkom izašla. Radio sam i erotsku haiku poeziju, rekao nam je o svojim interesovanjima Dejan Bogojević.
- Svakako je zadovoljstvo započeti likovnu sezonu sa jednom samostalnom izložbom umetnika koji je već dugi niz godina saradnik Kulturnog centra. On je naš saradnik u mnogim sferama umetnosti, ali najviše kada je likovna umetnost u pitanju. Mislim da je ova izložba jedna malo drugačija njegova prezentacija u odnosu na minijature i likove koje je radio u zadnjih nekoliko godina. Prepuna je boja i jakog likovnog izraza, prepuno svežeg crteža i njegovih neobičnih asocijacija u odnosu na njegovu književnost i ono što krasi ove slike koje će u Galeriji Kulturnog centra biti do 23. februara. Ovaj put je dostigao lepu umetničku zrelost i pokazao da je umetnik koji fino razmišlja i koji ozbiljno radi, jer mi se čini da prilično ima da kaže i svake godine se pojavi sa nečim novim, rekla nam je Sonja Petrović Jagić, direktorka Kulturnog centra.

B.R.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa