15. februar 2018.15. feb 2018.
SLIKE DRAGANA BARTULE
U ŠABAČKOM MUZEJU

“Ploviti se mora”

Lična molitva autora pažljivo je utkana u svaku od slika i samo na prvi pogled deluje čitljiva, ali ipak ostaje nedokučiva
Izložba slika lozničkog umetnika Dragana Bartule pod nazivom “Ploviti se mora” predstavljena je proteklog četvrtka u galeriji Narodnog muzeja Šabac. Postavka sadrži radove iz poslednja četiri ciklusa: Konaci i konačišta, Ktitori i čuvari, Zapisi i Brodovi. U okviru ovih faza postoji jasna nit koja ih spaja. Sporedni motivi iz jednog ciklusa postaju dominantni i noseći u narednom, sve dok se ne spoje u jedinstvenu celinu.
Dragan Bartula inspiraciju pronalazi u vizantijskom nasleđu, srpskoj srednjovekovnoj kulturi i baštini. Posebno mesto u stvaralačkom opusu slikara zauzima manastir Hilandar, koji je više puta pohodio i sa tog svetog mesta pored spokoja je poneo i novi umetnički arhetip. Pojedini radovi iz ove postavke podsećaju na palimpseste, jer poseduju više slojeva koji se otkrivaju svakim novim posmatranjem. Lična molitva autora pažljivo je utkana u svaku od slika i samo na prvi pogled deluje čitljiva, ali ipak ostaje nedokučiva.
Nije slučajno što celokupna izložba nosi naziv “Ploviti se mora”, jer je brod oduvek bio svojevrstan simbol u mnogim civilizacijama. Od biblijske Nojeve barke koja simbolizuje spasenje i nadu, preko zagrobnih lađa Egipćana i Vikinga sa kojima su sahranjivani kako bi lakše prešli na drugi svet, do modernih barki. Za slikara brod predstavlja plovidbu kroz život i umetničke vode, kojima uspešno jedri dug niz godina.
- Naziv izložbe “Ploviti se mora”, jer se kroz život ploviti mora bez obzira na težinu i probleme koje nosimo. To je životni moto i mi se svakako godinama približavamo tom prelasku u neki drugi svet. Ova životna plovidba je drugačija i lakša kada imam podršku porodice, kolektiva u kom radim. Kada je kapetan broda stamen i zna da vodi, sve je jednostavnije- rekao je Dragan Bartula.
- Ono što je specifikum ove postavke je činjenica da smo pre svega uspeli da povežemo poslednja četiri u nizu ciklusa. Postoje određeni elementi u njegovom slikarstvu koji su specifični kako za svaki od tih ciklusa pojedinačno, isto tako su opšta mesta u njegovim radovima. Tako da verujem da ljudi kada pogledaju ovu postavku izađu sa jednim jedinstvenim osećajem – navela je Tatajna Marković, viši kustos Narodnog muzeja u Šapcu.
Dragan Bartula dobitnik je Vukove nagrade za 2017. godinu za naročite rezultate u stvaralačkom radu širenju kulture, obrazovanja i nauke u Srbiji.
-Nagrada mi pričinjava zadovoljstvo i potvrdu mog prethodnog rada, ali mi daje i jednu odgovornost. Nešto što bi trebalo da mi bude inicijativa i podstrek za budući rad i opravdanje ove značajne nagrade – rekao je slikar.
Postavku možete pogledati do 3. marta u galeriji Narodnog muzeja.
M.Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa