15. februar 2018.15. feb 2018.
MED SPA CENTAR H2O

Rešite se bola u peti

Petni trn /calcar calcanei, spina calcanei/ nastaje taloženjem soli kalcijuma na donjoj strani pete. Najčešće se javlja kod osoba srednjih godina, mada se može naći kod osoba svih starosnih dobi
Sam proces nastanka petnog trna počinje kada su stopala izložena stalnom pritisku /dugotrajno stajanje i hod, neadekvatna obuća/. Kako bi se mekotkivne strukture oko pete zaštitile od konstantnog pritiska, kao vid zaštite formira se kalcifikat koji se vremenom taloži uzrokujući petni trn. Novonastali kalcifikat pri svakom osloncu pritiska okolne mekotkivne strukture provocirajući bol. Ovo je proces koji obično traje nekoliko meseci, tako da se i simptomi konstantno pogoršavaju. Petni trn se često javlja kod sportista, kao i profesija koje iziskuju dugotrajno stajanje ili kretanje.
Simptomi petnog trna
Blaži oblici petnog trna često prolaze bez ikakvih simptoma i bola. Ovo je zato što petni trn nije oštar ili špicast deo kosti, suprotno uobičajenom verovanju. Oni si glatki i ravni, kao i ostale kosti. Zato što već postoji tkivo na mestu gde se javlja petni trn, ponekad se tkivo upali, tako vodeći do brojnih simptoma kao što su hronični bol u peti koji se javlja tokom džogiranja ili šetanja.
Još jedan uzrok petnog trna dolazi od razvoja novog tkiva oko koštanog trna, koji se ponaša kao jastuče preko dela koji je pod stresom. Kako ovo tkivo raste, ono zauzima više prostora od petnog trna što dovodi do manje prostora za mrežu tetiva, nerva, ligamenata i podržavajućeg tkiva. Ove bitne strukture u stopalu imaju ograničen prostor zbog izgradnje kalcijuma, što vodi ka oticanju ili crvenilu stopala, kao i jakog bola koji se pogoršava vežbanjem.
Bol izazvan petnim trnom može biti oštar prodirući bol kada počnemo da vežbamo nakon dugog perioda odmaranja. Ponekad se bol smanji, ali se opet pogorša ako džogiramo ili skačemo. Nekada ljudi ovaj bol opisuju kao da im neko zabada iglu u petu čim ustanu ujutru.
Lečenje
Akutna faza – u ovoj fazi bol je najintenzivniji i stalan, često postoji i dodatni upalni proces okolnih tkiva. Osnovna terapija je mirovanje, antiinflamatorni lekovi i hladne obloge.
Hronična faza – bol je manji, javlja se uglavnom pri dugotrajnom stajanju ili kretanju, a nestaje nakon odmora.
Bol u peti se leči najvećim delom u 95% slučajeva neoperativnim putem - fizikalnom terapijom. Najdelotvornija i najmodernija terapija za bolove u peti i terapija koja jedina dovodi do potpunog izlečenja jeste ShockWave terapija radijalnim udarnim talasima.
U kombinaciji sa ShockWave terapijom najčešće se aplikuje i terapija laserom, kako bi se ubrzao proces regeneracije i smanjio bol.
Takođe, u ovoj fazi neophodno je da se krene sa doziranim vežbanjem i istezanjem. Kao dodatni vid terapije odličan rezultat daju anatomski ulošci posebno dizajnirani sa “mekom petom”.
Još jedan vid lečenja jeste steroidnom injekcijom. Ovaj tretman, međutim, nije uvek efikasan zbog brojnih struktura koje se nalaze u peti, čineći samo davanje injekcije težim. Ako ovaj tretman ne prođe dobro, može čak i da pogorša prvobitne simptome.
U retkim i najtežim slučajevima, petni trn se uklanja operacijom nakon rendgenskog snimanja. Iako je operacija često efikasna, to je skupa procedura koja dosta traje. Čak i nakon operacije, petni trn može da se obnovi, ukoliko pacijent nastavi da vodi život koji je doveo do problema.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa