15. februar 2018.15. feb 2018.
ŠTA SVE MAČKE NE SMEJU DA JEDU

NE DELITE ČOKOLADU

Pojedine namirnice, čak i u jako malim količinama, mogu da budu opasne za mačke.
Sirova riba
Mada ih u crtanim filmovima maltene uvek viđamo kako jedu sirovu ribu, u pitanju je zabluda i to opasna. Suši je bezbedna, čak i preporučljiva hrana za ljude, ali u digestivnom traktu mačke izaziva velike probleme. Termički neobrađeno meso ribe u mačkinom organizmu smanjuje nivo tiamina koji može da izazove neurološke probleme, pa čak da dovede do konvulzija (grčeva), što je jako opasno za njih.
Crni luk
Mačke su čak dva puta osetljivije na crni luk od pasa. Čak i minimalne količine ovog povrća, bilo da je on kuvan, sirov ili u prahu, oštetiće crvena krvna zrnca i dovesti do anemije kod mačke.
Jaja
Njihovom organizmu potrebni su proteini, ali ne moraju da budu baš iz jaja. Sirova jaja u sebi mogu sadržati salmonelu i mnoge druge parazite koji mogu izazvati upalu pankreasa. Sa kuvanim jajima je druga priča. Ona su čak i preporučljiva, ali u malim količinama i povremeno.
Kosti
Još jedna zabluda koja može dovesti vašu macu u opasnost je to da im treba davati koščice. Pored gušenja do kog vrlo lako može doći, oštri parčići kostiju mogu izazvati perforacije creva ili blokirati čitav digestivni trakt. Pored ovih, mogu izazvati i stomatološke probleme.
Kofein
Nije tako retko da mace vole da “popiju“ malo kafe, čaja ili soka. Ipak, kofein koji se nalazi u ovim pićima može izazvati aritmiju i ubrzani rad srca. Kofein će takođe izazvati uznemirenost i hiperaktivnost, tako da ne dozvoljavajte svojoj maci da zabija njušku u vašu šoljicu ili čašu.
Čokolada
Čokolada sadrži hemijske materije koje kod kućnih ljubimaca deluju kao snažni diuretici i podstiču pojačan rad srca i nervnog sistema.
Grožđe i suvo grožđe
Grožđe i suvo grožđe može da ošteti mačje bubrege. Još nije poznato koja tačno supstanca je odgovorna za to.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa