15. februar 2018.15. feb 2018.
foto: novosti.rs

foto: novosti.rs

NENAD BOROVČANIN ZA “GLAS PODRINjA”

RAČUNAMO NA ŠABAC

Super liga Srbije u boksu startuje u septembru. Nastupaće šest ekipa, obezbeđeni i direktni televizijski prenosi. Cilj afirmacija i napredak domaćih boksera. Savez konačno stao na noge
Uskoro ljubitelje boksa očekuje novo, klupsko, takmičenje. Posle nekoliko godina pauze, ponovo bi trebalo da oživi Liga klubova po ranijim standardima, a prevashodni cilj je da boksuju domaći bokseri i da se afirmišu regionalni centri. Ovo je samo jedan od projekata koje je pokrenuo predsednik Bokserskog saveza Srbije Nenad Borovčanin.
Super liga Srbije, ekipno boksersko takmičenje treba da startuje u septembru?
- U planu je da bude šest klubova, biće to razvojna liga, namenjena domaćim bokserima, a klubovi će imati pravo da za mečeve angažuju i borce iz okolnih mesta na dvojnu registraciju. Boksovaće se po dvokružnom sistemu. Predviđeni su mečevi u osam kategorija.
Da li je već poznato koji timovi će se takmičiti?
- Svim klubovima je stigao dopis u kojima ih upoznajemo sa ligom i pozivamo da iskažu zainteresovanost. Prijava traje do 1. aprila, a onda ćemo razgovarati sa svima i videti ko može da iznese takmičenje. Možda bude i više od šest ekipa prijavljeno, ali mi ćemo svesti na šest. To vidimo kao optimalan broj s obzirom na takmičarski kalendar
Šta je važno da klubovi obezbede kako bi imali mogućnost nastupa?
- Savez će pomoći koliko može. Tragamo za generalnim sponzorom lige kako bi klubove oslobodili nekih troškova, nadam se da će i lokalne samouprave podržati svoje ekipe. Spreman sam da zajedno sa predstavnicima lokalnih klubova dođem na sastanak sa gradskim rukovodstvom svakog grada i predstavim benefite za sve. Vrlo sam zadovoljan dosadašnjim interesovanjem, kao i činjenicom da su mi se sami javili gradonačelnici Novog Pazara, Beograda, Valjeva... mislim da i uprave klubova treba da pristupe traženju dodatnih prihoda kako se ne bi oslonili isključivo na budžetska sredstva.
Računate na šabački boks, odnosno očekujete da se Mačva uključi u ligu?
- Apsolutno. Šabac ima dugu tradiciju, poznatu školu boksa, naš sport je popularan kod vas i u zajedničkom je interesu da u Super ligi Šabac ima svog predstavnika. U razgovoru sa rukovodstvom Mačve sam video da su zainteresovani i nadam se da će se i ostali elementi poklopiti. Kao što sam napomenuo, posetiću svaki klub, biti na raspolaganju i za razgovore sa čelnicima lokalnih samouprava jer sam uveren da je u interesu svih da imaju reprezenta.
Super liga bi trebalo da vrati boks i na male ekrane?
-Sa Sport klub kanalom je dogovoren prenos po jednog derbi meča u svakom kolu, što je dodatni vid promocije kluba i grada.
Pre lige u planu je još jedno zanimljivo takmičenje?
- Kup regiona Srbije od aprila do juna. Bore se predstavnici Vojvodine, Jugoistočne Srbije, Šumadije i Beograda. Pre toga imamo i pojedinačno Prvenstvo u Jagodini za desetak dana gde očekujemo veliki broj boraca. Uspostavili smo i saradnju sa Bokserskim savezom Rusije što je važno za reprezentaciju. Posle dugo vremena smo izašli iz blokade računa i očekujem kontinuiran napredak.
Najavili ste više okupljanja i priprema reprezentacije?
- Rad sa najboljima mora biti konstantan. Reprezentativci će se često okupljati, već sada su duže vremena u trenažnom procesu pod rukovodstvom reprezentativnih trenera nego tokom celih godina ranije, a trudićemo se da kroz test mečeve reprezentativaca i izazivača utvrdimo ko je u boljoj formi. Na taj način pružamo objektivnu mogućnost onima koji misle da su nepravedno izostavljeni da pokažu imaju li reprezentativni kvalitet. Nema objektivnijeg kriterijuma.

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa