22. februar 2018.22. feb 2018.
ZASLUŽENA  SREBRNA MEDALjA
ODLIKOVAN NOVINAR MIOMIR
FILIPOVIĆ FIĆA

ZASLUŽENA SREBRNA MEDALjA

Povodom Dana državnosti Sretenja, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je Ukazom za izuzetne zasluge u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva, odlikovao srebrnom medaljom Miomira Filipovića Fiću, novinara-publicistu i dopisnika Politike iz Sremske Mitrovice.
Predlog Udruženja kulturnih stvaralaca Srbije da se Miomir Filipović Fića odlikuje podržala su udruženja građana i kulturna društva iz više od 30 opština Srbije.
Miomir Filipović Fića, novinar-publicista, rođen je 1954. godine u mačvanskom selu Radenkoviću. Porodičan je čovek. Školovao se u rodnom selu, Sremskoj Mitrovici, Novom Sadu i Beogradu. Bio je novinar novosadskog Dnevnika i pisao za najtiražnije listove SFRJ i stvarao za državne radio-televizije. Završio je Novinarsku školu Jugoslovenskog instituta za novinarstvo. Filipović je objavio više od 30 knjiga, pretežno sa tematikom sela. Osnivač je Udruženja kulturnih stvaralaca Srbije “Zavičaj”, osnivač i urednik lista sela Srbije “Seoskih novina”, Festivala novinar o selu. Jedan je od osnivača Udruženja Mačvana i drugih. Filipović je pokretač brojnih kulturnih manifestacija širom Srbije, a jedan je od tvoraca obnovljenih susreta sela Srbije koje organizuje Kulturno-prosvetna zajednica Srbije. Za višegodišnje stvaralaštvo nagrađivan je domaćim i stranim prestižnim nagradama. Za veliki doprinos kulturnom stvaralaštvu Republike Srbije i svesrpskog prostora dobitnik je najprestižnijeg priznanja Vukove nagrade. Nosilac je Zlatne povelje Udruženja novinara Srbije i niza drugih nagrada i priznanja u oblasti kulture i novinarstva. Povodom 40 godina stvaralaštva u novinarstvu i dobijanja Vukove nagrade izašla je knjiga o Fići pod naslovom “Ljudi i njihove ćudi”.

Lj. Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa