22. februar 2018.22. feb 2018.
Padavine gode pšenici

NEKOME BLATO, A NEKOME BOLjI PRINOSI

Pšenica zasejana jesenas u dobrom je stanju i već se izbokorila, ali dobro bi joj koristio snežni pokrivač. On bi joj doneo i neophodnu vlagu. Procenjuje se da je čak 80 procenata površina zasejano u optimalnom roku ali i “semenom sa tavana” što nije dobro. Pšenica, za razliku od kukuruza, trpi manje štete od suše ali ima i određene zahteve prema vodi. Sa ekološkog i geografskog stanovišta, ipak je kultura koja se može gajiti na područjima koja imaju različit raspored padavina, što se poslednje decenije i dešava u regionu. Agrotehničke mere će sigurno omogućiti bolju rezervu pšenice vlagom .
-Ideal je da bi se dobio kvalitet i kvantitet, da ceo zemljišni horizont bude bogat dovoljnim količinama vlage kako bi korenov sistem lako prodirao kroz njega. No, utrošak vode po jedinici površine jako se menja. Omogućavanjem akumulacije veće količine vlage u zemljištu biljke su razvijenije, a samim tim one jače i troše vodu. Moramo naglasiti da zrno u samoj setvi, ako vlaga padne ispod 30 procenata od punog vodnog kapaciteta, klijanje skoro prekida. Ako je nedostatak vlage u zemljištu tokom bokorenja i na kraju bokorenja formiranje klasića biće manji kao i dužina klasa. Nedostatak vlage u prvih deset dana klas može da bude odličan, ali broj oplođenih cvetova i broj zrna će biti redukovan, a naročito u vreme klasanja i cvetanja usled nedostatka vlage uvećava broj neplodnih klasića, kaže poljoprivredni stručnjak Darko Simić.
Kritični periodi nedostatka vlage za pšenicu su setva i nicanje, ali ipak i male količine vlage neće negativno uticati na ovu fazu. Ako su količine padavina od klasanja do zrenja optimalne to će povoljno uticati na hektolitarsku masu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa