1. mart 2018.1. mar 2018.
SIMPOZIJUM GRADONAČELNIKA

Šabački model odlučivanja predstavljen u Beču

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović jedan je od učesnika dvodnevnog Simpozijuma gradonačelnika koji je organizovan 26. i 27. februara u Beču, u Austriji.
Simpozijum je okupio više od 150 učesnika i zvaničnika Centralne i lokalne uprave, udruženja lokalnih vlasti i predstavnika civilnog društva iz Jugoistočne Evrope, kako su podelili ideje i inovacije koje se dešavaju u njihovim gradovima, predstavili dosadašnja dostignuća u opštinskim finansijama, urbanističko planiranje i upravljanje zemljištem, urbano upravljanje i angažovanje građana.
U okviru panel diskusije koja se odnosi na gradsko rukovodstvo i kolaborativno upravljanje, jedan od govornika je bio i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je govorio o većoj društvenoj odgovornosti i poboljšavanju dostupnosti usluga građanima.
Gradonačelnik Zelenović je rekao da je veliki uspeh za Grad Šabac što je jedan od učesnika na važnom Simpozijumu, jer su predstavljeni načini i metode na osnovu kojih su građani uključeni u neposredno odlučivanje.
-Grad Šabac je imao priliku da ponudi nešto novo i neuobičajeno za Srbiju. Govorio sam o uključivanju građana u neposredno odlučivanje, o povraćaju novca od poreza na imovinu u mesne zajednice i načinima na koje građani odlučuju kako će se trošiti ta sredstva. Predstavio sam iskustva sa referenduma koje smo prošlog decembra organizovali u 24 seoske i prigradske mesne zajednice. Uspeli smo da nametnemo jednu ozbiljnu temu o kojoj će se dugo govoriti, jer mi u Šapcu imamo model koji možemo da ponudimo i drugima. Složili smo se da kada građani slobodno odlučuju, oni donose najbolje odluke, kazao je Zelenović.
Gost govornik na ovoj panel-diskusiji je bio Valentino Castellani, bivši gradonačelnik Torina u Italiji.
Na panel diskusiji su pored gradonačelnika Šapca govorili: Snežana Matijević, gradonačelnica Tivta (Crna Gora), Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke (Bosna i Hercegovina), Boris Miletić, gradonačelnik Pule (Hrvatska), Ace Kočevski, gradonačelnik Velesa (Makedonija) i Arbjan Mazniku, zamenik gradonačelnika Tirane (Albanija).
Simpozijum je omogućio gradonačelnicima i gradskim liderima, lokalnim vladama, partnerima Programa za urbano partnerstvo i ključnim zainteresovanim stranama da podele svoje inovacije i predstave načine na koje im je program pomogao u napredovanju.
Osnovna tema Simpozijuma bio je održivi i inkluzivni urbanistički razvoj u Jugoistočnoj Evropi - Gradovi za ljude, sa fokusom na rukovodstvo grada, održivi lokalni razvoj, odgovornosti i učešća javnosti u poboljšanju kvaliteta života građana.
Okupljanje je služilo kao prilika za potvrđivanje napretka Programa urbanog partnerstva. Konferencija je predstavila dobre prakse u gradskom menadžmentu iz Beča i iz drugih gradova Evrope i šire.
Učesnici Simpozijuma u Beču su bili gradonačelnici iz jugoistočne Evrope , rukovodioci finansija, urbanisti, rukovodioci lokalnog ekonomskog razvoja, udruženja lokalnih vlasti, nevladinih organizacija, poslovne zajednice i razvojni partneri. Gosti govornici su bili gradonačelnici iz evropskih gradova koji su vodili uspešne reforme koje služe kao dobre prakse, primenjive u Jugoistočnoj Evropi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa