1. mart 2018.1. mar 2018.
Prvi korak ka ujedinjenju?
U LAZAREVCU ODRŽANA ZAJEDNIČKA SEDNICA
GLAVNIH ODBORA DS, NOVE I SDS

Prvi korak ka ujedinjenju?

Koalicija koja je okupljena oko liste „Da oslobodimo Beograd“, koju čine Demokratska stranka, Nova stranka, Socijaldemokratska stranka i Zelena ekološka partija „Zeleni“ organizovala je zajedničku sednicu svih Glavnih odbora članica u beogradskoj opštini Lazarevac.
Mnogi su ovaj skup posmatrali kao prvi stepenik ka objedinjavanju stranaka koje su izvorno nastale iz DS.
Predsednik DS Dragan Šutanovac izjavio je da samo ujedinjene demokrate na predstojećim izborima mogu da oslobode Beograd i dodao da predizborna koalicija, koju čine DS, Socijaldemokratska stranka, Nova stranka i Zelena ekološka partija - Zeleni, nije instant projekat.
- Koalicija ovih stranaka nije instant projekat, vatromet koji na trenutak bljesne, a posle samo pepeo pada, već će biti tu i posle 4. marta - rekao je Šutanovac na zajedničkoj sednici Glavnih odbora tih stranaka koje čine koaliciju „Da oslobodimo Beograd“ u Lazarevcu.
Lider SDS Boris Tadić izjavio je da je njegova ideja formiranje svojevrsne demokratske unije sa zajedničkim organima svih stranaka koje su nastale iz nekadašnje DS, čime bi se sačuvali i različiti stranački identiteti, ali i povećao birački potencijal i šansa za smenjivanje aktuelne vlasti.
„Moja ideja o ukrupnjavanju građanskih demokratskih snaga ne podrazumeva ojačavanje bilo koje od postojećih opozicionih stranaka, već ujedinjavanje svih tih stranaka u novu političku snagu i dodatnu vrednost za koju nijedna pojedinačna postojeća stranka opozicije danas nema više potencijal“, kazao je Tadić za list Danas od ponedeljka.
On je kazao da ideja nije obnavljanje postojeće DS, već formiranje mnogo veće i snažnije zajedničke političke organizacije sposobne organizaciono, infrastrukturno i idejno da se suprotstavi „ovoj nakaradnoj vlasti“.
„Zato je ujedinjavanje i ukrupnjavanje građanskih demokratskih snaga pretpostavka demokratske budućnosti ovog društva i efikasne borbe protiv naprednjačkog sistema vlasti“, kazao je Tadić.
Predsednik Gradskog odbora DS u Šapcu Dušan Kostadinović ovim povodom je izjavio za „Glas Podrinja“ da je DS stranka koja je uvek bila nosilac promena u našoj državi, stranka sa najdužom istorijom, donosilac demokratije, borac protiv diktature, začetnik evropskog puta Srbije.
- Logično je da smo i danas tačka okupljanja svih onih koji Srbiju vide kao modernu, uređenu, demokratsku zemlju. DS je institucija. Imamo iskustvo, imamo znanje i imamo kvalitetnu politiku. Duboko sam uveren da nema jake Srbije bez jake DS. Zato samo DS i može biti mesto sabiranja demokratske građanske opcije. Sa našim partnerima na prvom mestu ćemo osloboditi državu od ove katastrofalne vlasti, a potom ćemo nastaviti sa radom na stvaranju moderne zemlje, jakih institucija i društva zasnovanog na evropskim vrednostima. Od Srbije ćemo napraviti bolje mesto za život – rekao je Kostadinović.

N. K.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa