1. mart 2018.1. mar 2018.
NOVA ŠANSA  ZA POSAO
NACIONALNA SLUŽBA ZA ZAPOŠLjAVANjE PREDSTAVILA
MERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLjAVANjA

NOVA ŠANSA ZA POSAO

Značajan deo sredstava biće usmeren na samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta, naveo je Radivoje Mićić direktor NSZZ Filijale Šabac. Krajem marta biće odobren još jedan krug sredstava za podsticaj zapošljavanja preko IPA fondova
Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Šabac predstavila je u četvrtak mere aktivne politike zapošljavanja koje će biti sprovedene u 2018. godini i rezultate postignute u 2017. Iznet je i ohrabrujući podatak da je prvi put posle više godina broj nezaposlenih u Šapcu pao ispod 10.000.
Direktor NSZZ Filijale Šabac Radivoje Mićić naveo je da su i ove godine dobili određene kvote za svih 10 poziva za mere aktivne politike zapošljavanja. Kako su ove kvote prošle godine bile u potpunosti ispunjene, očekuje da će tako biti i ove godine.
-Kvote su ostale na nivou prošlogodišnjih. Samo je za program stručne prakse nešto povećan broj lica koja će dobiti priliku da prođu kroz nju, a nešto je povećan i iznos naknade za njih. Značajan deo sredstava biće usmeren na samozapošljavanje i otvaranje novih radnih mesta. Putem ovih mera oko 130 ljudi dobiće priliku za posao, rekao je Mićić.
Finansijska kvota još nije objavljena, ali procenjujemo da će između 70 i 75 miliona dinara biti na ovaj način „upumpano“ u privredu ovog grada i tri okolne opštine – Bogatić, Vladimirce i Koceljevu.
Marija Savković je predstavila mere zapošljavanja. Kao i ranijih godina, neke od ovih mera usmerene su na zapošljavanje težezaposlivih osoba. Više je programa iz oblasti obrazovanja i obuka.
-Programom stručne prakse je predviđeno uključivanje 127 lica bez radnog iskustva, a radi osposobljavanja za samostalni rad u struci. Realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa i konkurs je otvoren do 30. novembra ili do utroška sredstava. Kod programa sticanja praktičnih znanja kvota je 10 lica i u njega se mogu uključiti lica bez kvalifikacija, sa niskim kvalifikacijama, iz kategorije viška zaposlenih i osobe koje na posao čekaju više od 18 meseci. Planirano je da programom funkcionalnog obrazovanja ove godine bude obuhvaćeno 15 odraslih, obukama na zahtev poslodavca 20 osoba i obukama za tržište rada 15, a od toga 12 osoba sa invaliditetom. Planirano je i da u specijalističke obuke ove godine bude uključeno 20 lica, navela je Marija Savković.
Kada se radi o programu samozapošljavanja ovogodišnja kvota je 67. Od toga tri za osobe sa invaliditetom i dva za osobe romske nacionalnosti. Kako je navela Savkovićeva, jednokratni iznos sredstava koji će se dobijati za samozapošljavanje je 180.000 dinara, odnosno 200.000 za viškove zaposlenih i 220.000 za osobe sa invaliditetom. Nezaposleni biznis plan mogu predati do 16. aprila.
-Programom subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije težezaposlivih planirano je upošljavanje 56 osoba, od toga tri sa invaliditetom. Odobravaju se poslodavcima koji pripadaju privatnom sektoru i zapošljavaju mlade do 30 godina bez kvalifikacija, mlade koji posao traže duže od 12 meseci, mlade koji imaju status deteta bez roditeljskog staranja, zatim starije od 50 godina, višak zaposlenih, Rome, osobe sa invaliditetom, radnosposobne korisnike socijalne pomoći i žrtve porodičnog nasilja, objasnila je Marija Savković.
Filijala će i ove godine putem javnih radova zaposliti veliki broj osoba. Kvota je 125, od toga 35 osoba sa invaliditetom. Javni radovi traju najduže četiri meseca, a za to vreme zaposlenima ide radni staž.
Marija Savković je navela da Filijala organizuje i edukativne usluge koje se odnose na razvoj preduzetništva. Ovogodišnja kvota je 249 lica, a odnosi se na obuku za razvoj preduzetništva što je i uslov za samozapošljavanje.
Svi nezaposleni koji ispunjavaju uslove za neki od programa pozvani su da se prijave i učestvuju u njima. Krajem marta biće odobren još jedan krug sredstava za podsticaj zapošljavanja preko IPA fondova.
Tatjana Gavrilović, načelnik Sektora za posredovanje i zapošljavanje govorila je o ostvarenim planovima u prošloj godini. Navela je da je obuke za aktivno traženje posla prošlo 646 osoba. Takođe, planom je bilo predviđeno uključivanje 160 osoba sa invaliditetom u aktivne mere zapošljavanja, i to je i ostvareno.
-Informisali smo 5.047 nezaposlenih o prijavama za zapošljavanje i od toga se zaposlilo 1.682 lica. Kvota nam je bila 1.436 osoba. Bilo nam je aktuelno i posredovanje za medicinske radnike u Nemačkoj, a imali smo i posredovanje za molere i fasadere takođe u Nemačkoj, rekla je Tatjana Gavrilović.
Traže se profesori
Na području Filijale na kraju januara evidentirano je 15.930 nezaposlenih, od čega su 8.532 žene. Najveći broj nezaposlenih je na teritoriji Šapca – 9.276. Najdeficitarnija zanimanja tokom prošle godine bila su profesori, i to matematike, hemije, fizike, ruskog i nemačkog jezika.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa