1. mart 2018.1. mar 2018.
REKTALNI KARCINOM JE IZLEČIV
STRUČNO PREDAVANjE U OPŠTOJ BOLNICI

REKTALNI KARCINOM JE IZLEČIV

Prof. dr Velimir Marković, kolorektalni hirurg, direktor Klinike za abdomenalnu hirurgiju Kliničkog centra Srbije, u utorak je u Opštoj bolnici “Laza K. Lazarević” održao stručno predavanje na temu “Dijagnostika i lečenje karcinoma rektuma”. Predavanju je prisustvovao veliki broj lekara ove ustanove.
-Tema je veoma aktuelna. Ovo je problem i u mnogo razvijenijim zemljama od naše. Mislim da smo dostigli odgovarajući nivo edukacije i znanja da možemo da adekvatno odgovorimo ovoj bolesti i da se borimo sa karcinomom završnog dela debelog creva, rekao je prof. dr Velimir Marković.
Direktor O.B. Šabac dr Slobodan Popović izjavio je da su pozvali u goste eminentnog stručnjaka da im pomogne da edukuju svoje osoblje, ali i da javnosti skrenu pažnju na ovu bolest.
-Godišnje u Srbiji 30.000 ljudi oboli od karcinoma rektuma. Oko polovine njih se javi kada je bolest u odmaklom stadijumu. Radi se o bolesti koja je potuno izlečiva kada se otkrije na vreme, rekao je dr Popović.
Faktori rizika za nastanak ove bolesti su mnogo masti životinjskog porekla u ishrani, nedovoljno bogata ishrana voćem i povrćem, pušenje i konzumiranje alkohokla u većim količinama. Pored ishrane i način života ima uticaja. Pokazatelji da može doći do obolevanja od ovog karcinoma su neredovna stolica, gojaznost i smanjena fizička aktivnost. Više od 90 odsto obolelih je starije od 50 godina.

M.M.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa