8. mart 2018.8. mar 2018.
MAMA OTIŠLA U VOJSKU
Kad u vojsku ćerku šalješ

MAMA OTIŠLA U VOJSKU

Marija ima 28 godina i ceo život je sanjala uniformu
Okupila se rodbina, prijatelji, kumovi... Veselje. Ispraćaj u vojsku. Ništa čudno da u armiju nije krenula Marija Paroški, majka tri dečaka, dva osnovca i jednog u vrtiću. Vodu iz čaše za autom, za srećan put, prosuo je najstariji Đorđe – zna dete kako valja jer ima već devet godina. Veljko je godinu dana mlađi, a Strahinja je tek napunio četiri godine. Narednih šest meseci čuvaće ih suprug Branko. Kaže da mu neće biti teško jer „ima preko 400 dana vojske u Prištini“. Marija ima 28 godina i ceo život je sanjala uniformu.
-Konačnu odluku da dobrovoljno idem na služenje vojnog roka donela sam nakon objašnjavanja deci da treba iznad svega voleti porodicu i otadžbinu. Sa malom decom uvek ima iznenadnih pitanja. Tako sam objašnjavala šta je „bela kuga“ i sada pokušavam da im objasnim da kada porastu imaju troje i više dece, priča Marija dok Veljko daje savete.
„Mama, prvo pucaš iz pištolja, zatim iz puške, pa onda iz bazuke. Tek posle vozi tenk i avion“.
Kažu da će im mama nedostajati jer će je videti tek posle zakletve.
Paroški su davno odlučili da imaju višečlanu porodicu. Branko pokušava da stvori sopstveni posao, žive kao podstanari i veruju u bolju budućnost.
-Materijalno nije najvažnije ni nama ni deci. Uz velike napore osnovno se može obezbediti. Moj suprug i ja smo radili sve poslove i za nas ništa nije ponižavajuće kada znamo za koga radimo. Podstanari smo oduvek i to nas nije demoralisalo, samo smo imali veći motiv, kaže Marija.
Ispraćaj ko ispraćaj, deca ko deca. Vesela, ali kako im objasniti?
-Problem je bio objasniti zašto smo, u odnosu na istoriju Srbije koju im čitam... Ma, dala sam im jednostavno objašnjenje: Neki ljudi nisu dovoljno voleli svoju porodicu i otadžbinu, voleli su samo sebe. To treba da promenimo i to im objašnjavam. Mislim da ovim činom dajem primer da budu patriote.
„Maro kreći“, neko je rekao, a Mara baš kao mi stariji muškarci nekada. Malo nervoze i straha od onoga šta nas tamo čeka, nju u Valjevu. Auto kreće, Đorđe trči u kuhinju po čašu vode i zatim je prosipa, Veljko zaključuje: Izdržaće mama. Sat kasnije stiže poruka iz Valjeva: Već je zadužila opremu.

M. Živković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa