8. mart 2018.8. mar 2018.
VREDNA I TALENTOVANA DECA
ODRŽANO 22. MEĐUNARODNO TAKMIČENjE MLADIH PIJANISTA

VREDNA I TALENTOVANA DECA

Dvadeset i drugo Međunarodno takmičenje mladih pijanista održano je protekle sedmice u organizaciji Muzičke škole “Mihailo Vukdragović”. Zbog rekonstrukcije škole, jedan deo takmičenja održao se u Šabačkom pozorištu a drugi u Ekonomskoj školi „Stana Milanović“.
-U ovakvim okolnostima kada se zgrada Muzičke škole rekonstruiše, uspeli smo da realizujemo takmičenje na najbolji mogući način. Sudeći po reakcijama svih aktera, kao i članova žirija i ovog puta smo pohvaljeni. Mislim da su svi zadovoljni našom organizacijom – istakao je direktor Muzičke škole “Mihailo Vukdragović” Dragan Karić.
Na festivalu koji se tradicionalno održava, učestvovalo je 94 mladih pijanista iz Srbije, BiH, Makedonije i Nemačke. Desetočlani žiri odlučio je da prva nagrada u pretkategoriji pripadne Loli Veljković, u prvoj kategoriji Ani Jovanović, u drugoj, Strahinji Jovanoviću, u trećoj Bogdanu Dugaliću, i četvrtoj Rastku Pavloviću, u petoj Sergeju Prošiću, a u šestoj Galini Nikolin.
Laureat takmičenja u nižim kategorijama je Bogdan Dugalić koji je ovom prilikom istakao da nije bitno vežbati mnogo već korisno i efektivno da bi se dostigao neki uspeh. U višim kategorijama priznanje laureata pripalo je Rastku Pavloviću, pijanisti Muzičke škole “Mokranjac”.
Kako ističe jedan od članova žirija Ruben Dalibaltayan, koji prvi put prisustvuje takmičenju, pred žirijem je bio težak zadatak jer su deca koja su učestvovala na takmičenju zaista talentovana.
-Moji utisci su veoma pozitivni. Deca su sudeći po nastupima zaista vredna, talentovana i spremna. Organizacija je takođe fenomenalna, a ljudi su gostoprimljivi i topli. Ovo je ujedno jedna prilika za druženje i zajedničko uživanje u muzici. Nadam se da ću opet imati priliku da dođem – istakao je Ruben Dalibaltayan.
Zadovoljstvo učesnika potvrdila nam je sugrađanka Irina Brodić, dobitnica prve nagrade.
-Prvi put u životu nisam imala tremu. Uživala sam dok sam svirala. Ovo takmičenje mi je jedno od omiljenih zato što sviram pred svojom publikom. Ponovo sam sa prvom nagradom ostvarila veliki uspeh i jako sam zbog toga srećna – istakla je Irina Brodić na koncertu učesnika povodom dodele nagrada.
Kao i do sada, u sklopu festivala dodeljena je Pedagoška nagrada “Matusja Blum” koja se namenjuje istaknutim klavirskim pedagozima koji deluju ili su delovali na prostorima bivše Jugoslavije za višegodišnje izuzetne rezultate na polju klavirske pedagogije i vaspitanja mladih pijanista. Ove godine, nagrada je pripala Milanki Milešev, pijanistkinji i klavirskom pedagogu koja se u Sarajevu na Muzičkoj akademiji školovala u klasi Matusje Blum.
-Kao jedan od prvih njenih učenika naglo sam napredovala. Provela sam kod nje deset godina i izuzetno sam zahvalna i srećna što sam imala priliku da radim sa njom. Sve nas je doživljavala kao svoju decu, a što je jako bitno, dozvoljavala je svakom da se razvija na svoj način – istakla je Milanka Milešev čija je učenica Ivana Medić, prvog dana festivala održala koncert i predavanje na temu “Sonate u periodu od 18. do 20. veka” u Šabačkom pozorištu.
-Zahvaljujem se kolektivu Muzičke škole u Šapcu što su me pozvali da uveličam svojim predavanjem i nastupom ovu zaista fantastičnu nagradu koju je dobila profesorka Milanka. Moram da kažem da je ona meni druga majka. Drugačije ne bih mogla da opišem taj specifičan odnos koji se formira između učenika i nastavnika klavira – istakla je ovom prilikom Ivana Medić, muzikolog i multiinstrumentalista.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa