8. mart 2018.8. mar 2018.
Deseta godišnja izložba
Šabačka fotografska zadruga

Deseta godišnja izložba

U Galeriji Kulturnog centra u ponedeljak otvorena je deseta tradicionalna godišnja izložba fotografija Šabačke fotografske zadruge. Osamnaest članova Udruženja, zaljubljenika u slikanje svetlošću predstavilo je svoje radove. Sa nastankom Udruženja likovnih stvaralaca Šapca i Šabačke fotografske zadruge pre deceniju, fotografija je dobila svoje zasluženo mesto na umetničkoj mapi grada.
- Ova izložba kao i sve druge je revijalna, nemamo nagrade. Selektor izložbe je, kao i prethodnih, majstor fotografije Milan Marković. I u tom pogledu smo se trudili da pratimo neki kontinuitet i trudimo se da kvalitet ove izložbe bude iz godine u godinu sve bolji. Među sedamnaest autora koji su večeras na izložbi, pet autora je onih koji su na svih deset dosadašnjih izložbi imali radove. U prethodnoj godini mi smo imali 44 nagrade, uglavnom u inostranstvu. Imali smo običaj da u prethodnom periodu deo tih nagrađenih fotografija prikažemo na izložbi. Smatrali smo da zbog toga što je ovo jubilarna izložba to ne uradimo ovog puta – rekao je Vladimir Đinić, član Šabačke fotografske zadruge.
- Ovo je već tradicionalno deseta godina kako se predstavljamo. Lepo je to videti, posebno zbog članova koji su manje aktivni jer im se pruža prilika da predstave svoje radove i na taj način dobiju entuzijazam da kasnije još više rade, napreduju. Mnogi fotografi su napredovali tokom ovih godina i prevazišli očekivanja. Naučili su kako da urade umetničku fotografiju, koja se razlikuje od komercijalne. Oni danas veoma uspešno izlažu u svetu i Srbiji – naveo je Radenko Bošković.
Ovogodišnja izložba privukla je veliku pažnju šabačke publike na otvaranju u Kulturnom centru. Direktorka Sonja Petrović Jagić istakla je važnost postojanja fotografske zajednice, kao i kvalitet njihovih radova tokom deset godina postojanja izložbe.
- Mislim da je za Šabac jako bitno da se fotografija kao medij neguje na ovaj način. Vrlo profesionalno, vrlo racionalno kada su u pitanju članovi Šabačke fotografske zadruge. Vrlo vredno i radno sa mnogo nagrada, sa mnogo učestvovanja na međunarodnim izložbama. Pored Šabačke fotografske zajednice Šabac je imao deo udruženja koji je dodeljivao nagradu “Rista Marjanović”, koji je bio prvi srpski fotograf. Mislim da je to jedna ozbiljna priča da je to nešto što gradu nedostaje. Udruženje je veliko i veliki broj fotografa iz raznih delova Srbije su članovi i to je svakako bitno. Kvalitet je važna stvar i to što oni deluju zdušno i svuda ih ima. Svake godine do sada su se pojavljivali sa nagrađenim radovima, a ove godine su hteli da se samopredstave svojim fotografijama. Mislim da je ova izložba nešto što vredi videti – rekla je Sonja Petrović Jagić, direktorka Kulturnog Centra.
Majstori igre svetla i senki, bilo da su profesionalci ili autodidakte u jednom se slažu, za dobru fotografiju potrebno je uhvatiti poseban trenutak.
- Bavljenje fotografijom je interesantno zato što nam se svima čini da kada imamo fotoaparat ili telefon pored sebe možemo da napravimo nešto spektakularno. A fotografija da bi bila kvalitetna treba da se pogodi hiljadu stvari. Treba da znaš i da se namesti situacija, okolnosti, sve po malo. To je najinteresantnije u bavljenju fotografijom. Možeš se baviti tako što ideš na siguricu, a to je da poneseš sa sobom stativ, gomilu opreme i sve znanje, da istrajavaš u tome dok ne napraviš dobru fotografiju. Ipak, najčešće se dobra fotografija napravi tako što se sve to desi slučajno, spontano. To su najdraže i najlepše fotografije - rekao je Dejan Vujić, fotograf.
Izložba fotografija članova Šabačke fotografske zadruge biće otvorena do 16. marta u Kulturnom centru.

M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa