8. mart 2018.8. mar 2018.
BADOVINAČKE TEME I DILEME

DRINA NIJE GRANICA

Na nedavnom sastanku (28. februar 2018. godine) u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave u Beogradu, održanom povodom inicijative mesne zajednice Badovinci i opštine Bogatić, za rešavanje problema prometa roba (ogrevno drvo, veštačko đubrivo... ) građana najvećeg mačvanskog sela koji na levoj obali Drine imaju oko 3.200 hektara zemljišta, između ostalog je rečeno da se radi o unutrašnjem transportu roba. To znači, kao što su meštani ovog sela i njihovo rukovodstvo više puta isticali, da je most u Srbiji.
Načelnik Mačvanskog okruga Dragoslav Milanović, koji je prisustvovao ovim razgovorima, zajedno sa predsednikom opštine Bogatić Nenadom Beserovcem i predsednikom Privremenog organa Badovinaca Aleksandrom Vulovićem, kaže da je prvog marta dobio dopis Ministarstva, kojim ga obaveštavaju, (zvanično) da za meštane Badovinaca ne važi međudržavni sporazum koji su 2005. godine potpisali predstavnici Srbije, Crne Gore i BiH o pograničnom saobraćaju.
- Tako je i zvanično potvrđeno da se odredbe ovog sporazuma ne odnose na meštane Badovinaca, koji prelaze na levu obalu Drine radi obrade i korišćenja svojih njiva u KO Badovinci. To je sastavni deo Srbije, kaže Milanović i dodaje da će Okrug povremeno organizovati kontrole nadležnih inspekcija: Tržišna, veterinarska, fitosanitarna, šumarska i poljoprivredna.
- Drina nije granica, a ovaj prelaz smatramo privremenim. Katastarska opština Badovinci, prostire se i s druge strane reke. Tamo naši građani imaju oranice i šume, a porez plaćaju opštini Bogatić, gde i pripadaju, naglašava Aleksandar Vulović, predsednik Privremenog organa ove mesne zajednice, izražavajući uverenje da će najznačajniji državni organi, u ovom slučaju Ministarstvo spoljnih poslova, po zaključku sa pomenutog sastanka, reagovati, najduže u roku od 15 dana i rešiti problem, budući da je i prolećna setva na pragu.
Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova i carine, kažu da su oni samo izvršni organ i reagovaće kako im nadležni narede.

Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa