8. mart 2018.8. mar 2018.
ZLOČIN BEZ SVEDOKA
UČESTALA TROVANjA PASA

ZLOČIN BEZ SVEDOKA

Iako Srbija ima Zakon o dobrobiti životinja on se skoro uopšte ne primenjuje. Vesti o tome da je neko kažnjen zbog zlostavljanja ili ubijanja životinja ne da nisu česte nego bi se pre mogle naći u rubrici „Verovali ili ne“.
Ovih dana u Mačvanskom Pričinoviću organizovano se ubijaju psi koji su, najmanje svojom krivicom, završili na ulici. Postoje fotografije mrtvih pasa. Međutim, sem priča od uveta do uveta niko ne želi javno da istupi ni prijavi slučaj.
Izvor „Glasa Podrinja“ želi da ostane anoniman. Kaže, ne želi probleme. Prisustvovao je dogovoru da se „problem reši i to što pre“.
-Video sam najmanje desetak lutalica u selu. Priča se da ih šinteri dovezu i istovare tu. Onda su počeli predlozi, da ih treba potrovati ili ubijati iz puške i to gde god ih vide. Dogovorili su se veoma brzo. Niko javno ne kaže da je protiv toga. Čak su pominjali da će postavljati i zamke za medvede. Strašno je što je za većinu ljudi u selu to potpuno normalno, kaže ovaj meštanin koji je zabrinut „kako bi se proveo“ kada bi ostali saznali da je razgovarao sa novinarima.
Drugi meštanin, koji je napravio fotografije mrtvih pasa želeo bi da slučaj bude prijavljen, ali samo da se njegovo ime nigde ne pominje. Dakle, svedoka nema.
Nešto pre Nove godine u Gornjoj Vranjskoj otrovan je materijalno vredan rasni vlasnički pas. “Trovač” se dobro potrudio jer je morao da preskoči ogradu dvorišta i dođe do psa koji je bio zatvoren u boksu u posebnom objektu. Nekoliko dana ranije u istom dvorištu otrovane su tri mačke, a i nekoliko vlasničkih pasa u komšiluku je povraćalo.
Vlasnik otrovanog psa nije slučaj prijavio policiji zbog toga što nisu postojali dokazi. Iako je obdukcija psa pokazala da se najverovatnije radi o trovanju, niko ne radi toksikologiju za životinje da bi se saznalo i čime je pas otrovan.
Pitanje je samo kako bi se ti koji su spremni da ubiju životinju ponašali kada bi znali da i za ubistvo čoveka ne bi bili kažnjeni.
Oni koji u ovakvim stvarima učestvuju bar prećutno trebalo bi da razmisle o tome šta bi se desilo da na otrov naiđe neko radoznalo dete, jer često deluju i preko kože, odnosno, nije ih potrebno pojesti.
Iz Komunalne policije apeluju na sve koji imaju saznanja o konkretnom događaju u Mačvanskom Pričinoviću, ili nekom drugom sličnom, da im se obrate, a anonimnost će biti zagarantovana. Na osnovu priča, a bez konkretnih podataka oni ne mogu ništa da preduzmu.

M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa