8. mart 2018.8. mar 2018.
KOZE ZA BUDUĆNOST
„GLAS PODRINjA“ U POSETI MILANU TOPALOVIĆU U LIPOLISTU

KOZE ZA BUDUĆNOST

Porodica Milana Topalovića iz Lipolista je šesta generacija vrednih ljudi koji obrađuju zemlju i bave se poljoprivredom.
Kod njih u domaćinstvu su zastupljene sve grane poljoprivrede. Bave se ratarstvom, voćarstvom, stočarstvom, a počeli su malo i povrtarstvom. Kada je reč o stočarstvu, i u tom segmentu je sve zastupljeno. Topalovići imaju krave, bikove, junad, svinje, ovce, a od pre dve godine su im se priključile i koze. I upravo su koze nešto u čemu vide budućnost.
- Zahvaljujući Direkciji za poljoprivredu dobili smo jednog jarca i pet koza i krenuli u ovu priču. Sada imamo 13 koza, a planiram je da do kraja godine stignemo do 20 – kaže Milan.
Do posla sa kozama su došli slučajno. Konkurisali su u Direkciji, ispunili sve uslove i dobili „startni kapital“ koji se pokazao kao pun pogodak, kako Grada Šapca tako i Topalovića.
- Želimo da imamo što veći broj koza i jačaćemo stado. Naša je ideja da se bavimo i prozvodnjom mleka, sira i jarića. Koze su divne životinje, čiste i nisu komplikovane za uzgajanje. Za sada imamo mleka i sira za sopstvene potrebe, ali ozbiljno planiramo da pokrenemo pravu proizvodnju kada budemo imali veliko stado – ističe Milan.
Za koze se ranije tvrdilo da je sirotinjska majka, a danas se sve više pretvara u ozbiljan i dobar biznis. Taj potencijal su videli i Topalovići iz Lipolista.
- Naše stado je malo i mlado. Naše koze se tek jare. Za kilogram sira je potrebno četiri do pet litara, ali idemo polako. Tokom godine imamo šest do sedam meseci kada ih muzemo. To ne radimo kada dobiju mlade jariće – napominje Milan.
Pre nedelju dana dobili su dva jarića. Pošto im je majka mlada dohranjuju ih adaptiranim mlekom. Kaže nam ovaj vredni domaćin da koza može da ojari četiri, pet jarića i veruje da će i u njegovom domaćinstvu to biti slučaj.
Ovi vredni domaćini rade punom parom, malo predaha tokom dana uhvate. Široka lepeza poslova koje moraju da obave je logična posledica svega čime se bave.
- Možda je spas za nas poljoprivrednike u „svaštarenju“. Kada ne uspe jedno, imamo drugo. Imamo, međutim, i mnogo posla i svi moramo da radimo, nema izuzetka. Obrađujemo 12 hektara zemlje, gajimo voće, a počeli smo malo i kupus i karfiol da radimo – dodaje Milan Topalović.
Svi slikaju
Pored vrednog posla na imanju, Topalovići su više nego uspešni slikari, naivci. Otac Slobodan je nadaleko poznat slikar koji je do sada prodao više od 4.000 slika. Ništa manje talentovan je i naš sagovornik Milan, dok je slikarstvom „zaražen“ i unuk Boško koji je, đak prvak. Ova porodica je i nadaleko poznata po svom Etno parku jedinstenom prizoru u našoj Mačvi.
N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa