8. mart 2018.8. mar 2018.
Gradska deca

ARONIJA NAS SPAŠAVA

Sve češće mladi ljudi iz grada pokušavaju da naprave posao u seoskim sredinama. Neki imaju sreću da su nasledili ili dobili na korišćenje oranice. Tako je i Željko Dimitrić započeo da gaji aroniju na očevom imanju u Maloj Vranjskoj. „Još sam na Rajkovoj grbači“ - kaže. Na 70 ari placa nikla je biljka u koju mnogi veruju.
-Ideja mi je došla jer je aroniju lakše raditi nego kukuruz. Radim u bolnici, plata je mala i moraš raditi svašta da bi preživeo. Aroniju sam krenuo 2013. godine. Dvoumio sam se da li borovnica ili višnja, a odlučio se za aroniju. To je organska proizvodnja. Pričali su mi da nije zahtevna, ali šta reći o tome. Sadio sam je po mrazu, rekao sam ako je sada ne po sadim ko zna kada ću i da li ću. Tada sam je posadio. Bila je dobra cena, ali sada i nije. Prvi značajan rod je bio dve tone, a mislim da će ove godine biti, ako Bog da, do šest tona. Verovali ili ne od 2013. godine do danas sam uložio 13.000 evra. Sa sadašnjim cenama ću napokon doći do profita. Dug je put do zarade, priča Dimitrić.
Cena litre matičnog soka aronije je oko 700 dinara, a za nju je potrebno, u zavisnosti od vremenskih uslova, od 1,5 do 2,5 kilograma ploda. Nakon zasada usledile su i druge ideje. Prvo je nabavio mašinu za preradu u sok, zatim je tražio i sertifikat da je organski proizvod.
-Nabavio sam i mašinu za preradu, sve je organski. Sok se pasterizuje. Realno, za aroniju nema loše zemlje. Imao sam jedan deo koji je, da kažem, japadni, a tu mi je aronija i bolja nego tamo gde sam očekivao bolji rod. Dok čekam novi rod pokušavam da skratim period konverzije i dobijem sertifikat za organsku proizvodnju. Grad će pomoći, to je doneta odluka. Biće subvencionisan i sadni materijal za organsku proizvodnju što i nije loša stvar, dodaje Dimitrić.
Jedna od ideja je da zasadi i borovnicu i paulovniju. Dok se ponovo dvoumi, kako kaže, od aronije „kaplje pomalo“.

M.Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa