15. mart 2018.15. mar 2018.
DONET PRAVILNIK O POSTUPKU I NAČINU REŠAVANjA ZAHTEVA GRAĐANA ZA NAKNADU ŠTETE KOJU PROUZROKUJU PSI LUTALICE

Ceh nesavesnih vlasnika plaćamo svi

Sa problemima prouzrokovanim napadima napuštenih pasa suočavaju se gotovo sve lokalne samouprave u Srbiji. Iz lokalnih budžeta izdvajaju se ogromna sredstva koja se isplaćuju oštećenima na ime nadoknade štete pretrpljene usled ujeda pasa lutalica. Neretko, u seoskim područjima, oni prouzrokuju ogromne štete u domaćinstvima napadajući domaće životinje.
Koceljevačka opština nedavno je usvojila pravilnik kojim se reguliše ova oblast. S obzirom da sudovi u svim slučajevima presuđuju u korist oštećene stranke bilo je neophodno propisati postupak u okviru lokalne samouprave kako bi se broj sudskih postupaka sveo na minimum.
–Pravilnik je donet na zahtev državne revizije i on je prilično kratak i jasan. U njemu je opisano ono što mi već godinama kao model i primenjujemo u praksi prema građanima koji pretrpe štetu od pasa lutalica. Jasno je da i drugi gradovi i opštine imaju slične probleme i izdvajaju ogromne pare. Mi smo do sada većinu zahteva rešavali između 15 i 20 hiljada dinara na ime nadoknade. Nemam precizan podatak ali 2-3 slučaja mesečno se sigurno javljao po ovom osnovu, ako ne i više - izjavio je načelnik Opštinske uprave Koceljeva Vladimir Bojić. Predsednik opštine Dušan Ilinčić ističe da su u ovoj lokalnoj samoupravi svesni problema prouzrokovanih neodgovornošću vlasnika pasa koji napuštaju svoje ljubimce.
–Najugroženija zona po ovom pitanju jeste zona škola. Deca bacaju hranu kojom se oni hrane, te je to jedan od razloga njihovog pojavljivanja u ovim delovima. Njihovo uklanjanje je veoma skupo, a nama najbliži azil je na Ubu. Nadležne službe iz azila intervenišu i odnesu određeni broj pasa, ali se već tokom noći ili narednog dana pojavljuje drugi, neretko još veći čopor lutalica. Ako neko ne bude ozbiljno počeo da se bavi tim problemom bojim se da nećemo moći samo naknada da se naplaćamo - smatra Ilinčić. Prema njegovim tvrdnjama u praksi se beleže i zloupotrebe od strane građana jer se dešava da vlasnika ugrize njegov pas, a da se on javi nadležnima tvrdeći da je reč o psu lutalici.
Iako se na ime nadoknade iz lokalne kase izdvajaju velika sredstva to je, kako kaže predsednik opštine, ipak jeftinije od sudskih sporova. Mnogi smatraju da bi čipovanje rešilo problem napuštenih pasa, ali se nadležni na terenu suočavaju sa brojnim problemima, posebno u seoskim područjima u kojima vlasnici ne priznaju da su zatečene životinje u domaćinstvu njihove kako bi izbegli troškove. Predsednik koceljevačke opštine podseća da u većim gradovima postoje ZOO higijenske službe ali da ih je u manjim opštinama gotovo nemoguće formirati jer funkcionisanje tzv. azila mnogo košta.

V.B.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa