15. mart 2018.15. mar 2018.
Medijska i novinarska Udruženja:

Diskriminacija medija na konkursu Ministarstva informisanja Srbije

Četiri medijska i novinarska udruženja Srbije - AOM, NUNS, NDNV i ANEM zatražila su danas od poverenice za zaštitu ravnopravnosti da hitno reaguje zbog diskriminacije Ministarstva kulture i informisanja kojoj su izloženi mnogi mediji.
U zajedničkom saopštenju navodi se da su u aktuelnom konkursu Ministarstva za informisanje napravljene velike razlike u uslovima za prijavu zavisno od tipa medija - TV, radio, štampa, onlajn, agencije, što predstavlja diskriminaciju koju zakon zabranjuje.
Zakon o informisanju i medijima eksplicitno propisuje da se novac na konkursima za javno informisanje dodeljuje „bez diskriminacije“.
Ministarstvo je 5. februara raspisalo konkurse za sufinansiranje proizvodnje medijskih sadržaja. Konkursi su raspisani odvojeno po tipu medija, ali tako da se međusobno razlikuju ukupni iznosi izdvojenog novca. Pored toga, bitno se razlikuju minimalni i maksimalni iznosi vrednosti projekta koji će biti sufinansirani, zavisno opet od toga da li se program objavljuje na televiziji, na radiju, portalima, u štampi ili novinskim agencijama.
Dok je minimalni iznos za TV sadržaje 500.000, a maksimalni pet miliona dinara, kod internet portala ti iznosi su 300.000, odnosno milion dinara.
Udruženja su navela da je Ministarstvo odbilo i da odgovori na Dopis koji su uputili 19. februara kabinetu ministra, tražeći obrazloženje konkursne diskriminacije medija.
„Praksa razdvajanja medija po tipu stvara mogućnost da vlast ubuduće uvede dodatne i neosnovane kriterijume, čime će dodatno favorizovati sebi lojalne medije i vršiti pritisak na nezavisne medijske kuće“, navela su udruženja i dodala da očekuju da poverenica proveri njihove navode i utvrdi da li je došlo do diskriminacije medija.
AOM, NUNS, NDNV i ANEM su pozvali Ministarstvo da objavi obrazloženje za sporno razdvajanje medija ili da poništi već raspisani konkurs.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa