15. mart 2018.15. mar 2018.
Norveško društvo iz Beograda u poseti šabačkim prijateljima
Predstavnici Norveškog društva Srbija posetili Šabac

Norveško društvo iz Beograda u poseti šabačkim prijateljima

U nedelju, 11. marta, u našem gradu je boravila grupa od oko 60 članova i prijatelja Norveškog društva Srbija, iz Beograda. Osim namere da na ovaj način proslave Dan žena i dolazak proleća, predstavnici Norveškog društva Srbija, boravili su u Šapcu na poziv i u saradnji sa dva šabačka udruženja istomišljenika, Društvom srpsko – norveškog prijateljstva Šabac i UG,,Norkut“.
Prijatelji iz Beograda, obišli su centar grada Šapca, posetili Narodni muzej i Saborni hram ,,Sv.Petra i Pavla“ u Šapcu. Zajedno sa domaćinima, predstavnicima šabačkih udruženja, gosti su proveli prijatno popodne u bašti restorana ,,Manjež“, na šabačkom hipodromu. U ime Društva srpsko-norveškog prijateljstva Šabac i UG,,Norkut“, goste su pozdravili predsednici ovih udruženja Dušan Novaković i Nikola Marković. Osim što su prijateljima iz Norveškog društva Srbija, poželeli prijatan boravak u Šapcu, oni su nagalasili potrebu da u budućnosti ovakva, slična društva širom Srbije zajedno nastupaju, kreiraju zajedničke aktivnosti koje će osim približavanja Norveške i njenih dobrih strana i praksi građanima Srbije, biti na korist i lokalnoj društvenoj zajednici.
U isto vreme, iz UG ,,Norkut“ najavili su skoro održavanje ,,Nedelje skandinavskog filma“, kao još jedan od načina da se Šapčani upoznaju sa kulturom Norveške i skandinavskih zemalja. Predsednica Norveškog društva Srbija, Kirka Gečevska, zahvalila je na pozivu da njeno društvo poseti Šabac, a posebno je pohvalila činjenicu da se ovim poslom u Šapcu bavi grupa mladih ljudi, kojima su sredstva moderne komunikacije dostupna i koji na jedan kvalitetan način mogu iskoristiti korisne informacije o Norveškoj, njenoj kulturi, privredi, ekologiji i drugim segmentima života, kako bi se barem delić dobrih iskustava iz Norveške, primenio u Srbiji. Šabačkim domaćinima, ona je poklonila norvešku zastavu, kao i crvene vezice, sa porukom da zamislimo želju, a potom vezice zavežemo za prvo drvo koje procveta kako bi se ista i ispunila.
Zajednički dogovor ljubitelja Norveške za naredni period je postignut i on se tiče zajedničkog odlaska u Gornji Milanovac u posetu Norveškoj kući u ovom mestu, a sve u sklopu dana prijateljstva dva naroda, koji se godinama simbolično održava u okviru ovog kompleksa.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa