15. mart 2018.15. mar 2018.
POTPISAN PROTOKOL SARADNjE IZMEĐU DOMA ZDRAVLjA “DR DRAGA LjOČIĆ”’ I OŠ “SVETI SAVA”

Pomoć deci sa smetnjama u razvoju

Protekle sedmice u upravi Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić” potpisan je Protokol o saradnji između ove ustanove i OŠ “Sveti Sava” Šabac. Cilj saradnje je pomoć deci sa razvojnim smetnjama koja su korisnici Razvojnog savetovališta Doma zdravlja, kao i omogućavanje poboljšanja funkcionalnog statusa korišćenjem postojećeg kadrovskog potencijala škole, obučenog za rad u senzornoj sobi, kao i senzorne sobe koja se nalazi u ustanovi.
Dom zdravlja će sve svoje korisnike koji imaju problem sa senzornom integracijom i hiperaktivnošću uz odgovarajuću dokumentaciju upućivati u školu radi pružanja potrebnih pomoćnih tretmana.
-Potpisivanjem Protokola o saradnji između naše ustanove i OŠ “Sveti Sava” želimo da pošaljemo poruku da mislimo na osobe sa invaliditetom, kao i na decu sa razvojnim smetnjama tokom cele godine, a ne samo kada se obeležava treći decembar. Isto tako želimo da pošaljemo poruku javnosti da je period do 7 godina, period kada se ovoj deci može najviše pomoći i poboljšati njihove senzorne smetnje. U tom periodu naš Tim za senzornu integraciju može ih po uputu izabranog pedijatra uputiti tamo gde će provoditi vreme po proceni stručnjaka – istakla je direktorka Doma Zdravlja “Dr Draga Ljočić” dr Jasmina Stanković i dodala da se nada uspešnoj saradnji u daljem periodu.
Direktorka OŠ “Sveti Sava” Katarina Tomić, istakla je ovom prilikom da senzorna soba koja je dobijena uz pomoć donacije u njihovoj ustanovi postoji već dve godine.
-Sobu su do sada koristili samo naši učenici. Ova saradnja je najbolji mogući način da pomognemo svoj deci koja imaju probleme sa senzornim smetnjama i nadamo se da ćemo u tome uspeti – navela je Katarina Tomić.
Koliko je značajna senzorna soba za decu sa posebnim potrebama svedoči izjava Danijele Marković, majke dečaka koji pohađa prvi razred u OŠ “Sveti Sava”.
- Za par meseci, od kada je korisnik senzorne sobe rezultati su jako dobri. Dete daje veliki napredak. Poručila bih svim roditeljima da na vreme prijave svoju decu jer je kod manjeg uzrasta napredak bolji, ali, naravno, nije kasno ni za stariju decu. Zadovoljna sam terapeutima, a dopušteno je i roditeljima da uđu u senzornu sobu kako bi videli na koji način se radi sa našom decom. Svako dete je drugačije i svima se poklanja maksimalna pažnja. Ljudi su zaista stručni i daju sve od sebe – istakla je Danijela Marković.
Dr Snežana Pavković, pedijatar Doma Zdravlja “Dr Draga Ljočić” i član interresorne komisije u koju se upućuju deca sa posebnim potrebama izjavila je da do sada nisu imali gde da upućuju decu kojoj je ova usluga potrebna.
-Do sada su roditelji privatno išli u školu koja se nalazi u Sremskoj Mitrovici, što su plaćali ličnim sredstvima. Nešto je funkcionisalo pri Centru za autizam, ali je tu bio mali odziv roditelja. Mislim da će odziv sada biti veći. To deci znatno doprinosi u razvoju senzornog i psihomotornog razvoja – istakla je Snežana Pavković.

K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa