15. mart 2018.15. mar 2018.
“Mala Snežana” živa i zdrava stigla na svet
POROĐAJ U SANITETU NA MAGISTRALNOM PUTU

“Mala Snežana” živa i zdrava stigla na svet

Zahvaljujući prvenstveno stručnosti, a zatim i prisebnosti ekipe koceljevačkog Doma zdravlja “Dr Darinka Lukić”, porodilja Biljana Familić iz Draginja donela je na svet zdravu devojčicu. „Mala Snežana ”, kako su je nazvali, rođena je pre nekoliko dana u sanitetu, na putu prema šabačkom porodilištu.
Trudnica se u večernjim satima javila ovoj zdravstvenoj ustanovi sa već intenzivnim porođajnim bolovima, a dežurni vozač saniteta je u tim trenucima već bio na terenu. Dežurna ekipa na čelu sa doktorom Nemanjom Lukićem i sestrama Brankom Nikolić i Ljiljanom Pavlović pozvala je drugog vozača, nakon čijeg brzog dolaska su krenuli put bolnice. Prema njihovim rečima, već na pola puta počeo je porođaj, pa su bili prinuđeni da Biljani ukažu pomoć na licu mesta. Po vejavici i temperaturi ispod nule, bez odgovarajuće opreme i iskustva iz oblasti akušerstva, medicinsko osoblje koceljevačkog Doma zdravlja uspelo je da više nego uspešno obavi svoj posao za koji su dobili pohvale od dežurnih kolega u šabačkoj bolnici. Rođena je zdrava, krupna devojčica. Sestra Ljiljana koja ima gotovo 23 godine radnog iskustva ističe da dosada nije bila u sličnoj situaciji.
–Bez adekvatne opreme za ovakvu vrstu intervencije, po temperaturi ispod nule u sanitetu, praktično bez ikakvih uslova uspeli smo da valjano odradimo svoj posao. Pomogli smo porodilji da na svet donese živo i zdravo dete i to je ono što je najvažnije. Mesta i vremena za strah i razmišljanje u tim momentima nije bilo - kaže ova medicinska sestra. Ni tridesetogodišnji doktor opšte medicine Nemanja Lukić se do sada nije nalazio u sličnim situacijama, ali priznaje da je ipak o njima razmišljao.
–Za ove tri godine koliko radim u ovoj ustanovi nije bilo takvih situacija. Znam da su porođaje od mojih kolega obavili dr Tomislav Stojanović i dr Ljudmila Milijančić. Ipak razmišljao sam o mogućim situacijama jer u našem Domu zdravlja u popodnevnim satima ne radi ni pedijatrija ni ginekologija, tako da je bilo očekivano da će se nekada, u nekom trenutku, ovo i desiti. Moram priznati da sam donekle i sam sebe iznenadio, ali ne bih mogao sam sve da uradim da nije bilo velike pomoći medicinskih sestara - izjavio je dr Lukić i dodao da je, pored komplimenata od kolega iz šabačke bolnice, najveća satisfakcija to što su majka i beba stigle kući bez ikakvih dodatnih hirurških intervencija. Ova vest je kod većine stanovnika Koceljeve izazvala poštovanje.
Na medicinske radnike se često ljutimo, neretko kritikujemo i veoma retko smo spremni da ih pohvalimo. Njihov posao jeste pomoć i zbrinjavanje pacijenata, ali u vreme kada bela kuga pustoši Srbiju oni su dobili bitku sa njom.

V. Bošković

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa