15. mart 2018.15. mar 2018.
TRUD SE UVEK ISPLATI
USPEH ŠABAČKIH FLAUTISTKINjA U STANIŠIĆIMA

TRUD SE UVEK ISPLATI

“Kada mi je profesorka u toku pripreme rekla da može da se dogodi da ne osvojim ništa rekla sam joj da mi to nije važno. Bitno mi je da učestvujem i da uživam u muzici. Ipak, naš zajednički trud se isplatio što me je podstaklo da budem još vrednija“, istakla je Emilija Tojić
Na trećem Internacionalnom festivalu muzike “Primavera” u Bijeljini u Stanišićima, mlade flautistkinje, učenice Muzičke škole “Mihailo Vukdragović” ponovo su dokazale da se talenat i rad isplate. Naime, u klasi profesorke Biljane Prica, prve nagrade uz klavirsku pratnju profesorke Emel Hasanoglu osvojile su u pretkategoriji Iva Vujanić, najmlađa učenica duvačkog odseka kojoj je ovo prvo takmičenje i Nađa Živković koja je ujedno i pobednik kategorije. U prvoj kategoriji dobitnice prve nagrade su Aleksandra Stojićević i Emilija Tojić.
Takmičenje koje je ocenjivao tročlani žiri održalo se početkom marta u organizaciji Udruženja građana “Muzički umjetnici Semberije”. Osim flaute, takmičili su se učenici koji sviraju klavir, violinu, gitaru i solo pevanje.
Prema rečima profesorke Biljane Prica koja je nastupala, ali i vodila učenike na razna takmičenja u Srbiji i inostranstvu, takmičenje u Stanišićima se izdvaja od mnogih.
-Spojili su lepo i korisno. Kod njih takmičenja imaju i turistički značaj, pa se na neki način osim kulturno, promovišu i turistički, što nije uobičajeno kod nas. Ovo je tek treće ali mislim da ima potencijal da se razvije u visoko rangiranu manifestaciju koju ćemo, naravno, u budućnosti pratiti – navodi Biljana Prica.
Osmogodišnjoj Emiliji Tojić, kojoj je ovo takmičenje četvrto po redu, predstavljalo je najveći izazov jer je bila najmlađa takmičarka u kategoriji, pa joj je samim tim bilo najteže da osvoji prvu nagradu.
-Kada mi je profesorka u toku pripreme rekla da može da se dogodi da ne osvojim ništa rekla sam joj da mi to nije važno. Bitno mi je da učestvujem i da uživam u muzici. Ipak, naš zajednički trud se isplatio što me je podstaklo da budem još vrednija – istakla je Emilija Tojić kojoj pohvala za trud i talenat na ovogodišnjem takmičenju nije bila samo prva nagrada.
-Od roditelja sam kao nagradu za trud dobila novu flautu zbog čega sam jako srećna. Zaista volim da sviram i imam veliku podršku od profesorke i mame i tate bez kojih ne bih mogla da ostvarim ovakve rezultate – dodaje Emilija Tojić.
Profesorka Biljana Prica, istakla je ovom prilikom da podrška roditelja i profesora u velikoj meri određuju put mladih muzičara.
-U današnje vreme teško je i finansijski i fizički ispratiti ovakve talente. S obzirom na to da roditelji nisu besposleni već rade i izdržavaju svoje porodice, nije lako sve uskladiti. Ja sam ta koja još uvek vodi njihove karijere. Biram ono što je najznačajnije za njih i ono što treba da se nađe u njihovim biografijama, a one iako mlade, već imaju svoje biografije. Možda sada ne shvataju zašto na nekom takmičenju treba da učestvuju ali kad porastu znaće da smo prave stvari uradile u pravo vreme – istakla je Biljana Prica i dodala da je sledeće takmičenje na kojem će učestvovati “Miodrag Azanjac” koje će se održati od 16. do 18. marta u Muzičkoj Školi “Đorđević Beograd”.

K.J.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa