15. mart 2018.15. mar 2018.
Skar
Finalna konferencija projekta „Sakupljaža, kalkulaža, ambalaža i reciklaža“

Skar

Stručna hemijska i tekstilna škola jedna je od deset škola iz Srbije koja je učestvovala u projektu SKAR. Ovu školu je predstavljala učenica Anđela Borojević, pod patronatom nastavnika Aleksandra Nikolića. Projektne aktivnosti su osmišljene da edukuju, informišu i aktivno uključe srednjoškolsku populaciju u rešavanje problema u vezi sa upravljanjem ambalažnim otpadom i da ih kvalifikuje za buduće učešće na projektima iz oblasti upravljanja otpadom i zaštite životne sredine.
U svakoj školi je održana po jedna radionica u sklopu koje je predstavljena osnovna problematika upravljanja otpadom, kao i ekološki i zdravstveni problemi koji nastaju usled neadekvatnog upravljanja ambalažom. Takođe, učenici su obučeni da proračunaju količine produkovanog ambalažnog otpada u svojoj opštini i školi, da finansijski valorizuju vrednost ambalažnog otpada, kao i da preduzmu konkretne akcije po pitanju promocije reciklaže ambalažnog otpada. Kao konkretan rezultat učešća škola u projektu SKAR neke od škola su napravile promotivne video materijale, prezentacije gde su učenici nastojali da objasne kako se pravilno odvaja ambalažni otpad.
U sklopu projekta, pored prezentacija škola, učesnici konferencije obilaze laboratoriju za monitoring otpadnih voda u okviru Fakulteta tehničkih nauka. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa načinom uzorkovanja otpadnih voda i sa načinom određivanja određenih parametara pomoću uređaja-atomski apsorpcioni spektofotometar. Nakon toga sledi obilazak Novosadske deponije, gde se nalazi postrojenje za separaciju otpada.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa