15. mart 2018.15. mar 2018.
Promocija knjige “Šapčanke”

Ženska hrabrost, znanje i umeće

Sto osamdeset osam biografija i sto osamdeset osam ženskih srdaca koje kucaju kao jedno u ovoj knjizi. Kompleksna slika izuzetnih žena koje su kroz istoriju bile majke, ratnice, vladarke, a često poput vazduha neprimetne za okolinu
U dvorani Vinaver protekle srede predstavljena je knjiga Živane Vojinović “Šapčanke”. Pored autorke na promociji govorio je protođakon dr Ljubomir Ranković i profesorka gimnazije Mirjana Jevtić. Knjiga sadrži 188 biografija istaknutih Šapčanki po rođenju, poreklu ili udaji. Žene koje su svojom hrabrošću znanjem i umećem obležile period u kom su živele. Među njima se nalaze poznate i zaboravljene, uporne i hrabre, kreativne i uspešne. Žene koje su se izdvojile u društvu svojom ličnošću. Jela Spiridonović Savić, Mileva Marić Ajnštajn, Vera Blagojević i Slobodanka Rakić Šefer samo su neke od zaslužnih Šapčanki čiji su životi opisani u knjizi.
Anka Obrenović, Draga Ljočić, Danica Grujić kao predstavnice onih vremena koje su za nama, ali i savremenice kao što su Jasmina Vujić, Gordana Ilić Marković su zasigurno žene koje su celim svojim životom, a prvenstveno ljubavlju prema knjizi i znanju zaslužile da ih neprestano spominjemo. Biblioteka šabačka ovim programom, predstavljanjem knjige “Šapčanke” naše drage sugrađanke Žane Vojinović nastavlja svoj put i tradiciju neprestanog spominjanja i opominjanja svih nas na značajne ljude, u ovom slučaju žene koje su svojim životom i radom doprinele da naš grad izgleda upravo ovako kako izgleda danas – istakla je Kristina Aleksić.
Na promociji protođakon Ljubomir Ranković govorio je o večnoj inspiraciji i prokletstvu koju žene donose svojom pojavom u svakom trenutku postojanja sveta.
- Sto osamdeset osam biografija i sto osamdeset osam ženskih srdaca koje kucaju kao jedno u ovoj knjizi. U mitskom filmu “Titanik” na jednom mestu Rouz kaže “Žensko srce je okean dubokih tajni.” Dakle, stajati pred ženskim srcem je kao stajati pred knjigom zapečaćenom sa sedam pečata – rekao je na promociji protođakon Ljubomir Ranković.
Riznica biografija poznatih Šapčanki koje defiluju u promenadi kroz poslednja dva veka istorije grada, stvarajući kultnu mozaičku scenu bez koje nijedno društvo i grad ne može da postoji. Svedočanstvo prošlosti i sadašnjosti koje istovremeno otvara dveri budućnosti i utire put slavnim Šapčankama koje će tek doći. Jedna od poznatih žena čije ime se našlo u knjizi je profesorka Šabačke gimnazije Mirjana Jevtić.
Meni je veliko zadovoljstvo zato što se radi o knjizi moje izuzetno drage prijateljice Žane Vojinović sa kojom srađujem već nekih dvadesetak godina vrlo uspešno. Posebno mi je drago i čast što se moje ime nalazi među tih poznatih 188 žena i što sam zauzela mesto u prvoj galeriji, kako zovem taj prvi deo knjige. Pokušaću da približim ideju kako je knjiga nastala. Možda će neke zaintrigirati kako je uopšte autorka došla do ideje da napravi ovakvu knjigu. Zanimljivo je to da je ovo prva knjiga koja govori o slavnim Šapčankama. Interesantno je da se o Šapcu mnogo pisalo, ali nekako žene su večito bile zapostavljene. Čak je i Dositej opomenuo da to ne bi trebalo da se dogodi – navela je Mirjana Jevtić, profesorka Šabačke gimnazije.
Kompleksna slika izuzetnih žena koje su kroz istoriju bile majke, ratnice, vladarke, a često poput vazduha neprimetne za okolinu. Ipak one su osnov svakog života. Srpska istorija nije bila blagonaklona prema svojim majkama, ćerkama, sestrama, jer ih je često zaboravljala. Knjigom “Šapčanke” književnica Živana Vojinović pokušava da otrgne od zaborava heroine prošlosti i sadašnjosti.
- Knjiga okuplja 188 žena kojima je Šabac neizbrisivi deo biografije. One koje su se rodile, radile i živele ili samo školovale u gradu. Knjiga je podeljena na Šapčanke po rođenju i poreklu, po životu i radu i po školovanju. Može podela da se napravi i drugačije, po kreativnosti ili nekom drugom kriterijumu. Istakle su se hrabrošću, humanošću, dobročinstvima, kreativnošću, svojim likovnim i muzičkim, glumačkim izrazom, javnim priznanjima, kao darodavci i naučnim dostignućima. Dakle ono najvrednije što smo imali tokom poslednja dva veka. Imena svih njih toponim su šabačke prošlosti. Neke od njih su deo i nacionalne istorije, a neke su ostavile trag u svetskoj kulturi i nauci. Nadam se da će ovo biti nešto što će čitaoci rado čitati. Svako može pronaći svoju heroinu prema spopstvenom afinitetu. Nadam se da će se knjiga dopisivati i volela bih da bude priređeno dopunjeno i izmenjeno izdanje. Postoje i neke nove priče, imam već desetak novih napisanih – navela je Živana Žana Vojinović, autorka knjige “Šapčanke”.

M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa