15. mart 2018.15. mar 2018.
“Tokovi”
Izložba Dragiše Marinkovića

“Tokovi”

Specifičnost izložbe je u tome što nudi mogućnost posmatraču da svaki eksponat tumači na sebi svojstven i različit način u zavisnosti od ličnog doživljaja esencije prirode
Mladi umetnik Dragiša Marinković predstavio se šabačkoj publici neobičnom postavkom proteklog četvrtka u Galeriji Narodnog muzeja. Nesvakidašnji radovi nastali kao spoj prirodnih materijala i interesantnog pogleda na svet ovog akademskog slikara čine nastavak ranijeg stvaralaštva. Izložba nosi naziv “Tokovi” jer kako sam autor navodi u prirodi postoje univerzalne zakonitosti koje važe za sve. Neraskidiva povezanost materijalnog sveta i jedinke ukazuje na to da se sve kreće ciklično i prožima, baš kao Dragišina umetnička dela.
- Ovo je nastavak starog ciklusa, koji je uključivao malo morbidniju priču gde sam se bavio telesnošću, secirao sam ljudska tela i sublimirao pojedine delove. Na ovoj izložbi takođe se bavim prirodnim materijalima i pojmom zemlje i organskog. Ciklus između čoveka i prirode, njihova povezanost. Ovde sam se bazirao na sličnim elementima koji se pojavljuju u prirodi. Svi elementi koji se pojavljuju kod čoveka i organizacija slična je u biljnom i životinjskom svetu, čak se i na samom tlu dešavaju promene kao kod nas. Upravo ta povezanost čoveka i prirode mi je interesantna za izučavanje i time se bavim. Kao što se pojavljuju rane kod čoveka u ranijim radovima, ovde se pojavljuju krateri u zemlji i namerno sam ubacivao pigment crvene boje, kako bih to povezao sa pričom o krvi u ranijim radovima. Primetio sam da mnogo stvari koje postoje kod čoveka, postoje i u zemljištu. Tokovi reka su kao krvotok u našem telu. Korenje kod biljaka i sokovi koju one poseduju su kao naši životni sokovi. Iste zakonitosti važe u prirodi za sve i pokušao sam da to prikažem, samo putem drugačijih materijala. Većinom su sve prirodni materijali i ovo je deo jedne priče koja me zanima. Drugi deo koji planiram da izvedem za doktorsku izložbu gde ću koristiti veštačke materijale. Sukob između plastike i zemlje, kao drugih i materijala koje sam uključio u ovu izložbu – rekao je Dragiša Marinković.
Specifičnost izložbe je u tome što nudi mogućnost posmatraču da svaki eksponat tumači na sebi svojstven i različit način u zavisnosti od ličnog doživljaja esencije prirode.
Kada govorimo o samostalnim predstavljanjima u poslednjih više godina nismo imali jednu ovakvu izložbu. Ono što bih istakla kao jednu posebnost kada je reč o ovoj izložbi je činjenica da se ona samo jednim delom nastavlja na ono o čemu je u umetničkom i svakom drugom smislu razmišljao autor. Tako da postoje nekakve dodirne tačke sa ranijom fazom, ali je ovo ipak jedan drugačiji iskorak u upotrebi novih materijala, upotrebi novih izraza i to jedno duboko promišljanje života i okruženja na jedan vrlo specifičan način izložio je u našoj Galeriji – rekla je Tatjana Marković, viši kustos istoričar umetnosti.
Izložba “Tokovi” otvorena je za posete do kraja marta u Galeriji Narodnog muzeja.
M.Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa