22. mart 2018.22. mar 2018.
UNAPREĐENjE DOBROG UPRAVLjANjA I SOCIJALNE UKLjUČENOSTI

Grad u društvu onih koji poštuju evropske vrednosti

Predstavljanje aktivnosti programa “ Podrška Evropske unije razvoju oština – EU PRO” i “Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Snjiss PRO” održano je protekle sedmice u Hotelu “Sloboda. Programi su namenjeni su održivom razvoju devedeset i devet gradova i opština u regionima Šumadija i Zapadna Srbija i Južna i Istočna Srbija.
Prema rečima zamenika menadžera programa “EU PRO”, Marka Vujačića, program ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti i socijalne kohezije manje razvijenih područja kroz povećanje produktivnosti malih i srednjih preduzeća, stvaranje povoljnijeg okruženja za poslovanje i razvoj infrastrukture.
-Zadovoljstvo nam je što imamo priliku da najavimo u Šapcu dva razvojna programa, koji će finansirati Evropska unija i Vlada Švajcarske. „Podrška Evropske unije razvoju opština” biće vredan dvadeset i pet miliona evra, realizovaće se u 99 lokalnih samouprava u Srbiji, a trajaće tri godine. S ozbirom da se program nalazi u pripremnoj fazi, želimo da informacije kojima raspolažemo podelimo sa lokalnim samoupravama, kako bi one spremno dočekale prilike koje će se pojaviti u narednih nekoliko meseci – istakao je Marko Vujačić.
Program “Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapređenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti” koji se sprovodi u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštinama, Vlada Švajcarske finansira sa 6,9 miliona evra, a trajaće četiri godine.
Projekat ima za cilj da doprinese unapređenju upravljanja kroz jačanje lokalnih kapaciteta za primenu principa dobrog upravljanja u praksi, kao i poboljšanje života ranjivih grupa kroz sprovođenje lokalnih politika i mera socijalne zaštite. Konkretno kroz Švajcarsku podršku, omogućićemo opštinama da razvijaju politike koje se odnose na socijalnu inkluziju, ali i unaprediti nivo upravljanja u lokalnim samoupravama – istakla je Ana Nedeljković Belja, nacionalna menadžerka programa.
Predstavljanju programa prisustvovao je i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, koji je ovom prilikom iskazao zahvalnost Evropskoj uniji i Švajcarskoj Vladi na pomoći.
- Mi smo kao Grad ušli u ovaj program zato što znamo tačno šta hoćemo. Želimo da budemo društvo koje poštuje evropske vrednosti i koje želi da ide u Evropsku uniju. Jako nam je važno da razvijamo lokalne poslove i lokalnu organizaciju. Grad Šabac ima svoje ideje i lokalne politike. Želimo da dobijemo konkretna i jasna uputstva iz Evropske unije kako i na koji način te politike možemo još da unapredimo – istakao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.
Oba programa sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge, koja ima dugogodišnje iskustvo i odlične rezultate u sprovođenju razvojnih programa u trideset i četiri opštine na jugozapadu i jugoistoku Srbije. Razvijeni su u skladu sa nacionalnim zakonodavnim okvirom i strateškim dokumentima u koordinaciji sa glavnim nacionalnim partnerima kao što su Ministarstvo za evropske integracije, Ministarstvo privrede, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa