22. mart 2018.22. mar 2018.
SVE JE POD KONTROLOM
OD UTORKA VANREDNE MERE ODBRANE OD POPLAVA NIZVODNO OD ŠAPCA

SVE JE POD KONTROLOM

Uvedena je mera vanredne odbrane od poplava, nizvodno od Šapca, odnosno od ušća Cerskog obodnog kanala u Savu ka Mrđenovcu i do Prova. Građani mogu da budu spokojni, poručio gradonačelnik Zelenović.
Vodostaj Save kod Šapca u utorak u 15 časova je dostigao 505 centimetara. Uvedena je mera vanredne odbrane od poplava, nizvodno od Šapca, odnosno od ušća Cerskog obodnog kanala u Savu ka Mrđenovcu i do Prova.
Gradonačelnik Šapca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Nebojša Zelenović, sazvao je štab na kom su predstavnici Odeljenja za vanredne situacije VP “Sava” i drugih bitnih činilaca, podneli izveštaj o aktuelnom stanju. Zaključeno je da je sve pod kontrolom i da građani nemaju razloga za brigu jer ne preti opasnost od izlivanja Save, ali ni vodotokova drugog reda, kao ni od Drine.
-“Srbijavode” su uvele vanredne mere odbrane od poplava nizvodno od Šapca, dok su uzvodno redovne mere. Kada su u pitanju kanalske mreže, sve crpne stanice su u pogonu i održavaju nivo vode u kanalima na projektovanom nivou. Za sada nema opasnosti ni od izlivanja Save ni od izlivanja bujičnih vodotokova. Republički hidrometeorološki zavod prognozira vrh talasa u petak, kada bi Sava trebala da dostigne 532 centimetra. Ni na tom vodostaju nema opasnosti od poplava, a već u subotu se prognozira opadanje, objasnio je Aleksandar Vujadinović, predstavnik VP “Sava”.
Odeljenje za vanredne situacije prati vodotokove i prvog i drugog reda. Mr Fadilj Neziri je u svom izveštaju Štabu naveo da su vodotokovi drugog reda u srednjem nivou korita. Drina, koja prolazi pored Prnjavora je u opadanju i mada njen protok zavisi od propuštanja Hidrocentrala u Zvorniku, ne očekuju se problemi.
Neziri je obrazložio da je stanje nasipa na Savi od Drenovca do Čevrntije dobro, da ima još metar do metar i po do krune nasipa. Smatra da bi nasipi izdržali i vodostaj od 540 i 550 centimetara, ali i na osnovu četrdesetogodišnjeg iskustva veruje da taj vodostaj ipak neće biti dostignut. Takođe je preneo da je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije poručio gradonačelniku Zelenoviću da se ne libi da traži pomoć ukoliko bude potrebna.
Predstavnik JP “Infrastruktura” Miodrag Filipović takođe je obišao teren. Rekao je da su u romskom naselju dobili kamion peska i 100 džakova. Radi se o naselju u Mišaru, koje se praktično nalazi u vodotoku Save. Takođe i vikend naselje na levoj obali Save je pod vodom, ali tamo je to uobičajena situacija svaki put kada je vodstaj malo veći.
Gradonačelnik donosi odluku o proglašenju vanredne situacije, ali za tako nešto sada nema razloga.
-Ovo je redovno stanje u ovom periodu godine, ali moramo biti obazrivi. Štab je sazvan da bi od svakog ko je zadužen za određeni posao saznali kako sistem funkcioniše. Čuli smo da je sve pod kontrolom. Nema značajnih izlivanja. Centar za socijalni rad obišao je pripadnike romske populacije koja živi u nebranjenim delovima i dao im potrebnu pomoć. Sve će se pratiti na dnevnom nivou. Građani mogu da budu spokojni, poručio je gradonačelnik Zelenović.
Grad ispunio svoje obaveze, isto traži od države
Gradonačelnik Šapca i komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, Nebojša Zelenović, uputio je u utorak pismo predsedniku Republike Srbije, predsednici Vlade, ministru poljoprivrede, VP „Sava“ i JVP „Srbijavode“, u kom je podsetio da je Grad Šabac očistio 100 kilometara kanalske mreže na vodotocima II reda, za koje smo nadležni, i da zahvaljujući tome nema problema sa bujičnim potocima.
Zelenović je u pismu napomenuo da se i dalje čeka da država uradi svoj deo posla i da počnu hitni radovi na sanaciji nasipa Drenovac-Čevrntija.
-Jedno što nije urađeno, a gde preti najveća opasnost od poplave, je nasip na reci Savi Drenovac-Čevrntija, dužine 5 kilometara i 350 metara, što je isključiva nadležnost države. Grad Šabac je i u ovom slučaju uradio sve što je bilo u njegovoj nadležnosti: dobijena je pismena saglasnost vlasnika parcela pored nasipa za privremeno zauzeće zemljišta, obezbeđeno je pozajmište zemljišta i izgrađene su pristupne saobraćajnice, navodi se u pismu koje je gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije Šapca uputio najvišim državnim zvaničnicima.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa