22. mart 2018.22. mar 2018.
Priča o nadi, hrabrosti i ljubavi
Australijanka u srpskoj vojsci

Priča o nadi, hrabrosti i ljubavi

U toku prvog svetskog rata, na desetine hrabrih Australijanki, lekara, medicinskih sestara i pomoćnog osoblja pružilo je preko potrebnu humanitarnu pomoć Kraljevini Srbiji. Te neustrašive žene dobrovoljno su služile na srpskom frontu kako bi obezbedile neophodnu medicinsku pomoć srpskim vojnicima i civilima.
Jedna od njih bila je Oliv Kelso King, čiji hrabri napori na liniji fronta tokom ratnih godina, kao i njena velikodušna zalaganja da obezbedi preko potrebnu humanitarnu pomoć u periodu od 1918. do 1920. godine, predstavljaju njen nemerljiv doprinos ratom razorenoj Srbiji.
Tim povodom, u okviru proslave veka pobede u Velikom ratu, otvorena je protekle sedmice gostujuća izložba ambasade Australije “Australijanka u srpskoj vojsci, narednik Oliv Kelso King”, u Narodnom muzeju u Šapcu. Istovremeno, ovom postavkom su zvanično počeli Dani Australije koji će u Šapcu trajati do 31. marta.
Da je veoma važna poruka koju ova izložba šalje sećanje na nadu, ali i duga tradicija dobrih međusobnih odnosa sa Australijom, istakao je Maris Tebecis, drugi sekretar u ambasadi Australije koji je otvorio izložbu.
-Iako je Australija jako mlada država, i država koja je u vreme prvog svetskog rata bila bezbedna zemlja, mnogim Australijancima je pogled bio ka Evropi upućen. Želeli su da dođu u Evropu da se žrtvuju i učestvuju u ratu. Priče iz Prvog Svetskog rata su obično mračne i tužne. Priča o Oliv King nije takva. To je priča o nadi, hrabrosti i ljubavi – istakao je na otvaranju izložbe Maris Tebecis.
Oliv Kelso King, koja se pridružila srpskoj vojsci i postala narednik, za veliki doprinos odlikovana je od strane Vlade Srbije.
- Mi jako malo znamo o velikom ratu koji je pokrenuo celo čovečanstvo, pa i Oliv Kelso King, bogatu naslednicu iz Australije koju je put naveo na brdoviti Balkan gde je postala narednik Srpske vojske i pomogla stotinama, hiljadama ljudi da ostanu živi i da se vrate svojoj kući. Dobila je sva najviša odlikovanja koja je Srbija tada mogla da da nekom za heroizam i za napor. Ovo je prva izložba kojom grad Šabac obeležava dve pobede u velikom ratu – istakao je Igor Marsenić, član Gradskog veća zadužen za kulturu i pozvao sve koji su u mogućnosti da dođu i da vide postavku koja će trajati do 31. marta.

K.J.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa