22. mart 2018.22. mar 2018.
NAJBOLjI REZULTATI U OBLASTI DOBROVOLjNOG DAVALAŠTVA
PROŠLA GODINA NAJUSPEŠNIJA U RADU
CRVENOG KRSTA KOCELjEVA

NAJBOLjI REZULTATI U OBLASTI DOBROVOLjNOG DAVALAŠTVA

Prvi put pred članovima Opštinskog veća našao se izveštaj o radu organizacije Crvenog krsta Koceljeva. Kako je istaknuto na prošlonedeljnoj zajedničkoj sednici veća i Upravnog odbora ove humanitarne organizacije razmatranje funkcionisanja i planskih dokumenata će postati praksa jer na to obavezuju odredbe Zakona, s obzirom da lokalna samouprava delimično finansira aktivnosti Crvenog krsta.
Do sada je ova organizacija dokument o svom radu dostavljala resornom Odeljenju u opštinskoj upravi, a ubuduće će uvid u njega imati i odbornici lokalnog parlamenta. Sudeći po postignutim rezultatima 2017. godina bila je najuspešnija za koceljevački Crveni krst. Najviše je urađeno na promociji i omasovljenju u oblasti davalaštva krvi. Prvenstveno je unapređen nivo i povećan broj akcija davanja krvi, sa 6-8 koliko ih je bilo na čak 13 realizovanih u prethodnoj godini. Samim tim povećan je i broj davalaca kojih je do 2016. bilo od 300-320, dok ih je u izveštajnom periodu 580 registrovanih. To se odrazilo i na značajno povećanje broja jedinica prikupljene krvi. Poređenja radi, pre 18 godina ova organizacija je uspevala da prikupi 258 jedinica, a samo u prošloj taj broj je bio 640. Prema broju stanovnika to je 4,8 odsto što je bilo dovoljno da Koceljeva zauzme deseto mesto u Srbiji, a prvo na području Mačvanskog i Kolubarskog okruga. Ovoj lokalnoj samoupravi je u letnjoj kampanji pre dve godine pripalo drugo mesto u Srbiji, a isti plasman zabeležen je i prošle u zimskoj.
–Moram da kažem sa pozicije sa koje pratim rad ove organizacije da je prošla godina bila godina u kojoj su postignuti najbolji rezultati po svim oblastima u funkcionisanju Crvenog krsta Koceljeva u čijem radu sam prisutan više od dve decenije. Najbolji rezultati su postignuti u promociji i omasovljenju davalaštva krvi. Značajni su rezultati i u oblasti zdravstvene delatnosti, prve pomoći, socijalne delatnosti, u radu sa podmlatkom, na polju informisanja. Crveni krst je od prošle godine Prvi put počeo da radi obuku za vozače iz prve pomoći. Izveo je 22 obuke, obučio preko 220-230 kandidata i u finansijskom izveštaju stoji da je prihod po ovom osnovu 1,3 miliona dinara - izjavio je Radovan Ranisavljević, načelnik Odeljenja za opštu upravu i javne službe i nekadašnji predsednik ove humanitarne organizacije i ocenio da je finansijsko poslovanje koceljevačkog Crvenog krsta krajnje racionalno i ekonomično. Smatra da su za ovakve rezultate najzaslužniji prvenstveno volonteri, dobrovoljni davaoci krvi i na kraju sekretar organizacije Milan Glumac čiji je rad, kako je rekao, za svaku pohvalu.
Govoreći o problemima Ranisavljević je istakao da je urgentno renoviranje prostorija u koje je smešten Crveni krst kao i da je neophodna nabavka novog vozila jer je sadašnji automobil dotrajao, te su troškovi održavanja i popravke premašili njegovu vrednost. O radu ove organizacije na zajedničkoj sednici govorio je i član UO Stanko Petrović koji je ocenio da sem na davalaštvo krvi akcenat treba staviti i na socijalna davanja, na pomoć deci, bolesnim i starim ljudima. On se složio da je neophodno renoviranje prostorija kao i nabavka automobila, te da je važno pratiti svaki dinar jer se planirana sredstva ne smeju prekoračiti. Crveni krst Koceljeva će ove godine biti domaćin pokazne vežbe za delovanje ove organizacije u vanrednim situacijama, a planirano je i opremanje terenske jedinice za delovanje u nesrećama sa materijalno-tehničkim sredstvima i ljudstvom.

V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa