Info

22. mart 2018.22. mar 2018.
OPASNA VOĆNA MUŠICA PONOVO STIGLA U SRBIJU

JEDINO POMAŽE – KLOPKA

Opasna voćna mušica stigla je nedavno u Srbiju iz jugoistočne Azije i već je izbila na mesto broj jedan štetočina.
Jedna od najopasnijih štetočina koja je ušla u Srbiju drozofila suzuki, mušica koja je načinila veliku štetu pre dve godine, a prošle godine vremenski uslovi nisu pogodovali razvoju mušice.
„Blaga zima je bila povoljna, i u sledeću sezonu ulazimo sa visokom populacijom azijske voćne mušice. To nam govori i činjenica da smo tokom zime, tamo gde smo postavili klopke, imali ulova ove štetočine - objašnjava Milena Maričić iz Prognozno izveštajne službe.
Ova mušica ima veliki potencijal razmnožavanja i u povoljnim uslovima tokom godine razvije se 15 generacija, a ženka tokom života položi 400 jaja.
„Efikasnih mera u suzbijanju ove štetočine nema. U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine. I sama primena insekticida je otežana činjenicom da azijska voćna mušica polaže jaja u plodove tokom zrenja kada nije moguća primena hemijskih mera zaštite - ističe Maričić.
Veliki problem je i to što ova štetočina ima veliki spektar domaćina.
- U našoj zemlji nisu ugroženi samo proizvođači malina. Ugroženi su i proizvođači koštičavog voća – od trešanja, bresaka, šljiva, pa sve do kupina, malina, jagoda i vinove loze. Zbog toga je veoma važno preduzeti mere i zaštititi voćnjake. Važno je da proizvođači u svoje zasade postave klopke i da prate prisustvo ove štetočine. Te klopke se prave od običnih flaša kojima se izbuše rupice. Stavi se specifičan akratant – 1,5 dcl crnog vina, 1,5 dcl sirćeta i par kapi deterdženta. Što se postavi veći broj klopki, naročito po rubovima voćnjaka, efekat ulova će biti veći – ističe Maričić.
Prema njenim rečima, poželjno je i uklanjanje biljnih ostataka što je više moguće. Ne preporučuje se kompostiranje otpada, a mere higijene su veoma važne. Podizanje mreža je takođe efikasna mera, kao i primena preparata za zaštitu pokožica. Jedna od mera koja se takođe preporučuje je što kraća berba.

N. K.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa