29. mart 2018.29. mar 2018.
Barijere postavljene na vreme
SAVREMENI SISTEM ZAŠTITE NA IZVORIŠTIMA U PRNjAVORU

Barijere postavljene na vreme

Vodoizvorište u Prnjavoru obezbeđeno je najmodernijom opremom za odbranu od poplava. “Biver” mobilne barijere postavljene su na dva punkta na kojima izvire voda.
Tokom poplava 2014. godine Drina je poplavila vodoizvoriše, a voda je bila i do jednog metra visine. Iako trenutno ne preti veća opasnost od izlivanja Drine, delovalo se preventivno, da kasnije ne bi morala da se otklanja šteta.
Prnjavor su u utorak posetili gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović sa saradnicima i Goran Tasić, predstavnik firme od koje su nabavljene barijere.
-Cilj naše firme je da bude pouzdan pertner kako Državi tako i lokalnim samoupravama u vanrednim situacijama. Znajući kroz kakvu je golgotu Šabac prošao 2014. godine, ovde smo postavili “biver” sistem, koji je patentiran i proizveden u Švajcarskoj. Ovaj sistem na efikasan način zamenjuje džakove peska. Potrebno je oko 300 radnih sati da se postave džakovi sa peskom u dužini od 100 metara, a na ovaj način se uradi isti posao za oko sat vremena uz mali broj ljudi, rekao je Goran Tasić iz beogradske firme “Razvojno investicioni sistem”.
Predsednik novoizabranog Saveta Mesne zajednice Prnjavor, Branislav Srdanović, smatra da je dobro što su barijere postavljene na vreme, jer je u poplavama 2014. godine nastala velika šteta, a sada bi postojala mogućnost i da izvorište bude trajno uništeno.
-Dobro je što se na ovakav način štiti imovina. Posle prošle poplave trebalo je dve i po godine da se očiste bunari. To je mnogo novca. Ova preventivna zaštita doprineće tome da izvorište ne bude trajno upropašćeno. Ipak, najbolje će biti da poplave uopšte ne bude, rekao je Srdanović.
Gradonačelnik Zelenović je podsetio da je na sastancima Štaba za vanredne situacije doneta odluka da se redovno prate vodotokovi drugog reda, Sava i Drina. Vodotokovi drugog reda ne prave nikakve probleme, a nadležne službe su uputile sugestiju da se povede računa o toku Drine.
-Preventivno koristimo neke mere u zaštiti koje se tek pojavljuju na našem tržištu. Videćemo kako će ove barijere funkcionisati. Za sada sve izgleda jako dobro. Ideja nam je da da se povežemo sa što većim brojem firmi koje su sposobne da pruže zaštitu i spasavanje u vanrednim situacijama. Imamo dobru komunikaciju sa Sektorom za vanredne situacije i vodimo računa da svako radi svoj deo posla, rekao je gradonačelnik.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa