29. mart 2018.29. mar 2018.
KANADSKA AMBASADORKA POSETILA NAŠ GRAD

Dani frankofone Kanade u Šapcu

Pored pomenutog predavanja o frankofonoj zajednici u svetu i vrednostima, gimnazijalci su učestvovali u radionici na kojoj su diskutovali na temu rodne ravnopravnosti. Kanada kao članica frankofone zajednice podržava i štiti poštovanje ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i multikulturalnosti. Projekat „Mogu da neću - ljubav nije nasilje“ u organizaciji ženskog Autonomnog centra uz podršku Ministarstva nauka i tehnološkog razvoja Republike Srbije, koji se bavi ovom aktuelnom temom, kao značajan prepoznala je i Šabačka gimnazija. Poseta kanadske delegacije bila je idealna prilika da gimnazijalci iznesu svoje stavove i sa predstavnicima ambasade diskutuju o najčešćim predrasudama u vezi sa vršnjačkim i rodno zasnovanim nasiljem.
- Uživala sam u druženju sa mladim i talentovanim gimnazijalcima. Šabac ima divne mlade ljude sa velikim potencijalom u svojim budućim karijerama. Nadam se da ćemo imati priliku da ponovo sarađujemo. Na održanoj radionici „Mogu da neću - ljubav nije nasilje“ govorili smo o rodnoj ravnopravnosti, povećanju svesti mladih o rodno zasnovanom nasilju i poštovanju ljudskih prava - istakla je ambasadorka Kati Čaba.
Tokom svog boravka u Šapcu kanadska delagacija posetila je Narodni muzej, Biblioteku šabačku i druge ustanove kulture u gradu. Program posete završen je zajedničkom izložbom kanadskih i srpskih umetnika “Stvarati zajedno” u galeriji Kulturnog centra. Izložba je nastala kao rezultat saradnje umetnika, profesora i studenata Likovne akademije Univerziteta u Beogradu i njihovih kolega sa Univerziteta Kvebek u gradu Trua Rivijier.
-Jako sam srećna što imam priliku da vidim proizvod divne saradnje između kanadskih i srpskih umetnika. Postavka je izuzetno interesantna i moderna i drago mi je što je na otvaranju to video veliki broj ljudi. Kući ću se vratiti sa jako lepim uspomenama o Šapcu – istakla je prilikom otvaranja izložbe Ambasadorka Kanade Kati Čabu.
U projektu “Stvarati zajedno – Videti sebe u delu drugog” učestvovale su ekipe od po 12 učesnika koji su radili na ideji recipročnog zadavanja koncepata, u kojoj inicijalna zamisao potiče od autora iz jednog, a izvedeno delo od umetnika iz drugog tima. Svaka grupa izlaže radove koji su nastali kao odgovor na koncepte suprotne strane, ali se pri izlaganju vodi računa da delo i koncept ne budu izloženi zajedno.
-Važno je napomenuti da koncepti putuju, a ne dela. Dobili smo sugestije od kanadskih kolega i uradili umetnička dela na osnovu njihovih predloga. Oni su takođe na osnovu naših predloga uradili umetnička dela koja će biti u Kanadi premijerno prikazana 18. juna. Izložba je osim u Šapcu prikazana i u Nišu, Subotici, Beogradu, i Užicu– istakao je Aleksandar Mladenović.
Projekat je realizovan uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Kanade u Srbiji, a koordinatori su Aleksandar Leka Mladenović i Milivoj Miško Pavlović.

M.Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa