29. mart 2018.29. mar 2018.
POJEDINE REPUBLIČKE INSTITUCIJE NE ŽELE SARADNjU SA „GLASOM PODRINjA“

STRANKA PREČA OD JAVNOG INTERESA

Iz bolnice prestali da nas zovu da prisustvujemo događajima koji su svakako od veoma važnog značaja za našu javnost poput dolaska eminentnih lekara u našu sredinu koji drže razna predavanja i učestvuju u radu naše bolnice. Sa šabačkom ekspoziturom NSZ smo imali dobru komunikaciju i redovno sarađivali, a onda je stigla zabrana iz Beograda
Iz nama nepoznatih razloga, ali mesecima unazad „Glas Podrinja“ ne može da dođe do informacija iz pojedinih institucija pod republičkom upravom.
Slučajno ili ne, na rukovodećim funkcijama u tim institucijama se nalaze kadrovi iz Srpske napredne stranke, koja, takođe, ima selektivan pristup prema medijskim kućama u našem gradu.
Od trenutka kada je dr Slobodan Popović stupio na dužnost direktora Opšte bolnice u Šapcu zvaničnim putem, više puta, a nezvaničnim još više, pokušali smo da dobijemo intervju sa njim. Pitanja koja bismo mu postavili odnosila bi se na planove i projekte za unapređenje zdravstvene usluge, šta je to novo što bi poznati šabački doktor uradio, itd. Ali odgovor nijednom nismo dobili.
Sada su iz bolnice prestali da nas zovu da prisustvujemo događajima koji su svakako od veoma važnog značaja za našu javnost poput dolaska eminentnih lekara u našu sredinu koji drže razna predavanja i učestvuju u radu naše bolnice. Kada god smo se obratili Službi za odnose sa javnošću Opšte bolnice da nam izađu u susret i da nam obezbede nekog sagovornika povodom tema koje smo planirali da obradimo nisu nam izašli u susret. Pokušali smo da se dogovorimo sa njima da oni sami predlože teme koje bismo radili zajedno, ali ništa.
Radi se o potpunom ignorisanju šabačkih medija. S pravom postavljamo pitanje da li je u 21. veku normalno da neko uskraćuje medijima informacije koje bi čak bile afirmativne kako za bolnicu, tako i za ceo naš kraj. Ali, ne. Po svoj prilici je stav partije jači od bilo kakve logike. Poštovani prijatelji iz bolnice, vas jeste na to mesto postavila partija, ali vi niste dužni da na tom mestu sledite partiju, već imate obavezu da sarađujete sa medijima u opštem interesu svih građana. S pravom javno postavljamo pitanje - Zar je moguće da povereništvo SNS u Šapcu zabranjuje državnim funkcionerima da komuniciraju sa pojedinim medijima?
Još jednom smo se obratili bolnici i jasno stavili do znanja da je „medeni mesec“ između jedne od najvažnijih ustanova u našem gradu i najstarijeg nedeljnika u ovom delu Srbije završen. Od sada, objavljivaćemo sve informacije koje dobijamo od naših čitalaca kada je reč o radu bolnice. Za početak, rukovodstvo bolnice bi moglo da povede računa o tome kako se osoblje ponaša prema pacijentima koji uzalud tokom noći dozivaju lekare i sestre ne bi li dobili neki od lekova protiv bolova. Možemo da pričamo i o tome da ultrazvuk u bolnici više ne radi nego radi i to u 21. veku, da pacijenti mesecima čekaju na specijalistički pregled, da sve veći broj trudnica odlučuje da se porodi u Beogradu i Loznici, itd. Verujemo da je dr Popović zauzet, jer je sada izabran i za predsednika Saveta Mesne zajednice Donji šor, ali bi morao da nađe vremena za komunikaciju sa novinarima.
Nešto je drugačija slika kada je reč o šabačkoj ekspozituri Nacionalne službe za zapošljavanje. Sa njima smo imali dobru komunikaciju i redovno sarađivali, a onda je stigla zabrana iz Beograda. Svaki naš zahtev za bilo kakvom informacijom mora da odobri Beograd i pored spremnosti iz šabačke službe da nam izađu u susret.
Kada celoj ovoj priči dodamo odnos koji prema novinarima ima povereništvo SNS u Šapcu, lako se zatvori ceo krug.
SNS deli medije
Zanimljivo je da Povereništvo SNS u Šapcu takođe pravi podelu među novinarima i medijskim kućama u našem gradu. U zavisnosti od nahođenja pozivaju se predsednici sedme sile na konferencije za štampu ove stranke u Šapcu. Dok „Glas Podrinja“, ponekad pozovu, a nekada ne, kao i dopisništvo RTS, vrata SNS u Šapcu nisu otvorena za RTV Šabac i Podrinske. Ovo je zanimljiva činjenica ako se ima u vidu da predsednik ove stranke i predsednik Srbije Aleksandar Vučić nema problem sa pozivanjem medija niti da svako pitanje koje mu se postavi sasluša i odgovori.
E. G. P.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa