29. mart 2018.29. mar 2018.
ČUVATI I SAČUVATI PRIRODNE  POTENCIJALE
Ekolozi obeležili Dan voda

ČUVATI I SAČUVATI PRIRODNE POTENCIJALE

Svetski Dan voda obeležava se 22. marta, a Šabački ekološki pokret (ŠEP) potrudi se svake godine da i naš grad stavi na spisak onih koji misle o budućnosti. Ovoga puta predavanju o značaju, ali i problemima očuvanja zdrave pijaće vode prisustvovali su učenici Stručne hemijske i tekstilne škole, njihovi profesori i veliki broj građana.
-Svetski Dan voda obeležava se svake godine 22. marta. Taj dan je usvojen rezolucijom Ujedinjenih nacija u decembru 1992. godine. Već od 1993. godine ovaj dan je počeo da se obeležava i vremenom značaj ovog dana je počeo da raste. Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta, s obzirom na to da od celokupne vode na planeti samo 2,5 procenata čini voda za piće, reči su kojima je advokat Trifun Drobnjak, osnivač ŠEP-a, otvorio skup.
Na mnogobrojna pitanja o kvalitetu šabačke vode odgovarala je Gordana Živković, šef službe za kontrolu kvaliteta u Javnom komunalnom preduzeću “Vodovod-Šabac” . Tvrdnju da Šapčani piju jednu od najkvalitetnijih voda potkrepila je brojem kontrola i analiza tokom godine.
-U internoj laboratoriji se svakodnevno ispitije voda koja se uzorkuje kako na izvorištima tako i na slavinama potrošača, oko 3.000 uzoraka godišnje. Neznatan procenat neispravnosti se odnosi samo na sirovu vodu zbog višeg sadržaja mangana, međutim, mangan iz sirove vode se preradom eliminiše i u mrežu se distribuira ispravna voda. Eksternu kontrolu vode za JKP “Vodovod Šabac” rade Zavod za javno zdravlje i to četiri puta mesečno i “Batut” četiri puta godišnje. Rezultati eksternih analiza, takođe, pokazuju da je voda higijenski ispravna. Iako mi imamo ispravnu vodu, moramo se truditi da je takvom očuvamo. Zato treba kontrolisati upotrebu veštačkih đubriva, pesticida i drugih hemijskih sredstava, registrovati poljoprivredna domaćinstva i voditi evidenciju o količinama upotrebljenih sredstava za zaštitu, a ambalažu vraćati proizvođaču. Reke ne smeju biti deponije, a činjenica je da su prepune plastične ambalaže, uginulih životinja i sličnog, rekla je Gordana Živković.
Pored organizovanja tribina ŠEP se i direktno bori za zaštitu voda i sveukupne životne sredine. I ove godine organizovaće čišćenje priobalja Save.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa