29. mart 2018.29. mar 2018.
Institucije grada Šapca pokazale ZAVIDAN AKTIVIZAM I SPREMNOST ZA SARADNjU
Za “Glas Podrinja” Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji

Institucije grada Šapca pokazale ZAVIDAN AKTIVIZAM I SPREMNOST ZA SARADNjU

“Mačvanski okrug je u prethodnom periodu uspešno konkurisao za podršku kroz projekte Vlade Švajcarske. Institucije grada Šapca pokazale su zavidan aktivizam spremnost na saradnju sa nama. Kroz projekat Podrška reformi poreza na imovinu ostvarili smo prvu saradnju sa Šapcem. Bili smo impresionirani njihovim planom uključivanja građana u proces donošenja odluka o tome kako će se koristiti novac prikupljen kroz poreze i kako će se pratiti njegovo trošenje”, ističe Ursula Lojbli, direktorka Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji
U naredne četiri godine Švajcarska će opredeliti 95 miliona evra za podršku Srbiji, što je za 10 odsto više u odnosu na period 2014-2017, ovo potvrđuje poziciju Švajcarske kao jednog od četiri bilateralna donora u Republici Srbiji. Posebna pažnja tokom narednog perioda biće posvećena rodnoj ravnopravnosti, pitanjima u oblasti migracija, kao i uključivanju svih ranjivih grupa u održiv ekonomski i društveni razvoj na lokalnom i nacionalnom nivou. Strateška podrška je velikim delom usmerena, kao i prethodnih godina na razvoj lokalnih samouprava.
O detaljima iz nove Švajcarske strategije saradnje sa Srbijom, ali i značaju dosadašnje donatorske bilateralne podrške Švajcarske, institucijama Republike Srbije na lokalnom i nacionalnom nivou, razgovarali smo sa Ursulom Lojbli, direktorkom Švajcarske kancelarije za saradnju u Republici Srbiji.
Šta predstavlja Švajcarska strategija za saradnju sa Srbijom 2018-2021?
-Nova Strategija predstavlja nastavak podrške koju Švajcarska već dugi niz godina pruža Republici Srbiji na njenom reformskom putu ka evropskim integracijama, kroz promovisanje naših vrednosti poput demokratije, decentralizacije i uključivanja svih građana u društvene procese. Dokument Strategije definiše oblasti i ciljeve podrške koju ćemo pružati institucijama, civilnom društvu, privatnom sektoru i građanima u naredne četiri godine kroz brojne programe i projekte. Nova Strategija saradnje je dokaz našeg partnerstva sa Srbijom koje se zasniva na međusobnom poverenju, razumevanju i poštovanju. Strategiju će sprovoditi Švajcarska kancelarija za saradnju koja je deo Ambasade Švajcarske u Republici Srbiji.
Koje oblasti i koje javne politike će biti predmet pažnje Švajcarske kancelarije za saradnju?
-Nastavićemo sa podrškom u istim oblastima koje smo podržavali u prethodnom periodu. Tri oblasti su u pitanju: upravljanje, ekonomski razvoj i zapošljavanje, dok je treća oblast održiva energija i otporni gradovi. Želimo da ostvarimo konkretne rezultate i doprinesemo reformama, kao i ukupnoj modernizaciji srpskog društva. Posebnu pažnju ćemo pokloniti inovacijama u svim oblastima, zapošljavanju mladih, lokalnom razvoju i jačanju civilnog društva.
Nova Strategija se nastavlja na prethodnu koja je pokrivala period od 2014. do 2017. godine. I tada ste podržavali upravo ove tri oblasti.
-Smatramo da je važna podrška u ovim oblastima jer se tu nalaze najveći izazovi na putu Srbije ka evropskim integracijama. Neki od njih su upravljanje javnim finansijama, efikasna javna uprava, ekonomski razvoj, uključivanje ranjivih, marginalizovanih grupa u ekonomske i društvene tokove, transparentan rad institucija, razvoj civilnog društva, zapošljavanje mladih i rodna ravnopravnost. Naša podrška Srbiji i njenim građanima zasnovana je na kontinuitetu, na višegodišnjem ulaganju u one oblasti u kojima je potrebno raditi kroz duži vremenski period.
Veoma ste posvećeni razvoju lokalnih samouprava. Zašto je to tako?
-Švajcarska je zemlja direktne demokratije i razvijene lokalne zajednice na šta smo kao Švajcarci veoma ponosni. Naša je vizija da tu vrednost i iskustvo delimo sa zemljama u kojima smo prisutni. Mi duboko razumemo i prepoznajemo važnost lokalne samouprave za ukupan napredak Srbije zato što imamo to iskustvo. Zbog toga je mnogo naših aktivnosti usmereno upravo na jačanje opština.
U prethodnom periodu sprovodili smo projekte direktno ili indirektno kroz nacionalni nivo u brojnim opštinama i gradovima, od Subotice do Novog Pazara i Raške. Ostvarili smo odličnu saradnju sa institucijama i građanima. Želimo da u naredne četiri godine uradimo još više, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou. Sprovodiće se projekti u oblasti javnih finansija, borbe protiv korupcije, transparentnosti rada institucija, upotrebe obnovljivih izvora energije, lokalnog ekonomskog razvoja, zapošljavanja. Imamo odličnu saradnju sa velikim brojem opština i radujemo se novim, inovativnim aktivnostima.
Prisutni ste i u opštinama Mačvanskog okruga. Kakav je nivo dosadašnje saradnje?
-Mačvanski okrug je u prethodnom periodu uspešno konkurisao za podršku kroz projekte Vlade Švajcarske. Institucije grada Šapca pokazale su zavidan aktivizam spremnost na saradnju sa nama. Kroz projekat Podrška reformi poreza na imovinu ostvarili smo prvu saradnju sa Šapcem. Bili smo impresionirani njihovim planom uključivanja građana u proces donošenja odluka o tome kako će se koristiti novac prikupljen kroz poreze i kako će se pratiti njegovo trošenje.
Pored Šapca, u Mačvanskom okrugu sarađujemo sa opštinama Bogatić, Ljubovija I Mali Zvornik, sa kojima radimo u okviru istog projekta. Ove tri opštine imaće priliku da konkurišu i za nagradni fond od Milion švajcarskih franaka koji će biti dodeljen najuspešnijim opštinama u prikupljanju poreza i primeni principa dobre uprave. Konkurs je već raspisan i u njemu učestvuje 45 opština. Odluka o nagradnom konkursu doneta je na osnovu prve faze projekta u kojoj je učestvovalo devet opština.
U svojim aktivnostima u Mačvi sarađujete i sa drugim donatorima.
-Aktivno sarađujemo sa donatorskom zajednicom u Srbiji jer smatramo da smo svi na istom zadatku - da pružimo podršku institucijama i građanima u reformskim procesima. U saradnji sa programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Švajcarska je u opštinama Mačvanskog okruga radila na unapređenju kapaciteta i standarda za internu reviziju. Cilj ovog projekta je unapređivanje kapaciteta opština da efikasno, ekonomično i transparentno upravljaju javnim sredstvima. Ovaj se projekat sprovodi i u drugim okruzima Republike Srbije i njegova ukupna vrednost iznosi milion i po švajcarskih franaka.
Ostvarili smo saradnju i sa Regionalnom razvojnom agencijom Podrinja, Podgorine i Rađevine, sa kojom kroz projekat Podrške regionalnom i ruralnom razvoju Srbije doprinosimo unapređenju proizvodnje i kvaliteta meda ne teritoriji Mačve i Kolubare u vrednosti od sto hiljada švajcarskih franaka. Opšti cilj projekta je podrška lokalnim samoupravama u obezbeđivanju dodatnih sredstava za sprovođenje svojih nadležnosti. Očekujemo da će na ovaj način biti obezbeđeni preduslovi za jačanje demokratskih procesa odlučivanja o investicionim prioritetima na lokalnom nivou (u skladu sa nacionalnim okvirom), kao i uslovi za poboljšanje kvaliteta javnih usluga za građane i privatni sektor.
Neki od projekata u Mačvi bave se marginalizovanim, ranjivim društvenim grupama.
Veoma smo odlučni u borbi protiv siromaštva i zagovaramo snažno, sistemsko uključivanje svih ranjivih grupa u ekonomske i društvene tokove. Naš stav je da samo društvo koje prepoznaje potrebe i potencijale svih svojih građana jeste istinski demokratsko.
U okviru projekta Podrška jačanju socijalne inkluzije u Srbiji, Švajcarska je u proteklom periodu podržala inicijativu za socijalnu uključenost u Loznici. Partner na inicijativi je grad Loznica u saradnji sa organizacijom civilnog društva Iskra. Kao rezultat ove saradnje usvojena je strategija za period 2016-2020. godine sa pratećim akcionim planom i definisanim prioritetima u oblasti socijalnog uključivanja i smanjenja siromaštva.
Ekonomski razvoj i zapošljavanje neki su od prioriteta podrške Srbiji. Šta je do sada urađeno na tom polju i kakvi su planovi za naredne četiri godine?
-Švajcarska snažno podržava zapošljavanje u brojnim lokalnim samoupravama kao i u Beogradu kroz Naučno–tehnološki park. Oko četiri hiljade i dvesta poslova je kreirano kroz projekte u okviru prethodne četiri godine. U narednim godinama bavićemo se jačanjem institucija i poslovnog okruženja. Podržaćemo promociju trgovine, zapošljavanje mladih, dualno obrazovanje i razvoj privatnog sektora. Mladi su naša velika ciljna grupa jer na tom polju vidimo veliki prostor za unapređenje i rad. Nezaposlenost je velika, posebno među mladima kojima je potrebna podrška u podizanju njihove konkurentnosti na tržištu rada. Planiramo obuku za razvoj njihovih stručnih veština za buduće poslove. Posebno ćemo obratiti pažnju na mlade žene, Rome i osobe sa invaliditetom. Pružićemo podršku i poslovnom sektoru na planu zapošljavanja.

Ursula Lojbli na zvaničnoj prezentaciji Strategije Vladi Srbije, pored nje na slici s leva na desno: Zamenica državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske, Kristina Marti Lang, Ambasador Švajcarske u Srbiji, Filip Ge, Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak (izvor Cord Magazin)

Da li su novčana sredstva jedini oblik bilateralne donatorske podrške koju će Švajcarska pružiti Republici Srbiji kroz novu Strategiju saradnje?
-Pored 95 miliona evra koje smo namenili Srbiji kroz novu Strategiju, podrška će se pružiti kroz ekspertizu, transfer znanja i iskustva, naročito u oblastima koje ćemo podržati. Podršku ćemo pružiti i kroz promociju demokratskih vrednosti po kojima je Švajcarska poznata. Švajcarska je dugogodišnji, kredibilan i pouzdan partner Srbije. Kao donator prisutni smo još od 1991. godine. U prvom periodu naše aktivnosti bile su usmerene na humanitarnu pomoć jer je situacija zahtevala takav pristup. Već dugi niz godina smo u poziciji donatora i naša saradnja sa Srbijom je čvrsta i stabilna. Brojne su švajcarske kompanije prisutne u Srbiji, ima ih preko pet stotina i zapošljavaju oko jedanaest hiljada ljudi. Velika srpska dijaspora koja živi, radi i doprinosi švajcarskom društvu dodatna je motivacija daljoj saradnji između naše dve zemlje.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa