5. april 2018.5. apr 2018.
VLADIKA ŠABAČKI LAVRENTIJE ZA “GLAS PODRINjA“

VASKRS JE PRAZNIK NAD PRAZNICIMA

Praznik ima simboličku pouku za sva vremena i sve ljudske naraštaje da se uzdignemo iznad greha i duhovnog mrtvila. Svojim Vaskrsenjem Hristos je potvrdio pobedu života nad smrću, istine nad lažju; svetlosti nad tamom. Kosovo će nam vratiti Gospod, kada se Gospodu vratimo
Uskrs je najveći je hrišćanski (crkveni) praznik kojim se proslavlja Isusov povratak u život — vaskrsenje. Po hrišćanskom verovanju, to se desilo trećeg dana posle njegove smrti, uključujući i dan smrti: tj. prve nedelje posle Velikog petka.
Predstojeći praznik je bila prilika da na temu Uskrsa porazgovaramo sa vladikom šabačkim Lavrentijem.
Vaše Preosveštenstvo, evo nas pred još jednim najvažnijim hrišćanskim praznikom. Kakva je Vaša poruka tim povodom?
- Vaskrs je praznik koji nas podseća na najveći događaj u istoriji roda ljudskog - na vaskrsenje Gospoda našega Isusa Hrista. Praznik ima simboličku pouku za sva vremena i sve ljudske naraštaje da se uzdignemo iznad greha i duhovnog mrtvila.
Šta bi ovaj praznik svima nama trebalo da znači?
- Svojim Vaskrsenjem Hristos je potvrdio pobedu života nad smrću, istine nad lažju; svetlosti nad tamom. Zato ovaj praznik u srca ljudska unosi najlepše trenutke radosti i sreće.
Koje su to vrednosti Vaskrsa?
- Svi se mi trudimo kao i naši hrišćanski preci pre nas da s blagodarnošću poštujemo ovu nadčovečansku žrtvu našeg iskupitelja. Svi mi živimo u velikoj veri sa nadom u milost Božiju to čini život lakšim i snošljivijim. Dok god se budemo držali našeg Spasitelja kao dete za skut majke svoje Nebo će biti uz nas, neće dopustiti da propadnemo.
Gde se mi kao narod nalazimo danas uoči velikog praznika?
- Vaskrs je praznik nad praznicima i on skuplja svu decu svoju da što dostojnije obeleže i proslave Njegovo Vaskrsenje – dan kad su sve nade čovečanstva ispunjene. Savršeni mir i ljubav na zemlji je neostvariv u potpunosti, ali mi se trudimo da ga prvo u sebi u svom srcu ostvarimo time će se on polako širiti na bližnje. Zato je naš narod iz iskustva reče da je“ čovek kovač svoje sreće“.
Svedoci smo teške i napete situacije na Kosovu. Ako ostavimo po strani svu politiku, kakav savet možemo da damo našim sunarodnicima koji žive ka Kosovu i Metohiji?
- Kosovo je rak rana, srpski veliki petak „grdno sudilište srpskog naroda“. Ono nas opominje na neprestane molitve da nam ga Gospod ponovo vrati. A Gospod će to učiniti kad se Gospodu vratimo. A mesta na Kosovu ima dovoljno za sve ljude dobre volje.
Kažu da je crkva ogledalo države. Kakva je situacija u crkvi? Utisak je da crkva izbegava da se jasno deklariše o mnogim važnim stvarima u državi?
- Crkva je naša duhovna mati koja brižno nastoji da nas čuva moralne kvareži i što više približi Hristu i večnim vrednostima. Svima čitaocima srdačno čestitamo ove praznike pobede života nad smrću uz naš prastari hrišćanski pozdrav: Hristos vaskrse.

N. K.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa