5. april 2018.5. apr 2018.
VASKRS – POKRETNI PRAZNIK

ODREĐIVANjE DATUMA

Najveći hrišćanski praznik pripada kategoriji pokretnih praznika. Uvek je nedeljom, a datum kojeg se obeležava zavisi od punog meseca, praznika Pashe i prolećne ravnodnevice.
Vaskrs Srpska pravoslavna crkva obeležava uvek prve nedelje posle punog meseca, nakon prolećne ravnodnevnice 21. marta, ali i posle jevrejskog praznika Pashe.
Iako astronomski prolećna ravnodnevica može biti ili 20. ili 21. marta, crkva uvek za taj datum bira 21. mart. Pun mesec nije u astronomskom smislu, već je unapred određen tablicama, a praznik Pasha je značajan i za Hrišćanstvo jer je tokom ovog, takođe pokretnog praznika, Sin Božiji Isus Hrist razapet i postradao na krstu, te vaskrsenje, logično, ne može biti pre smrti. Jevrejski verski kalendar je specifičan kao lunarni i jedna godina kod njih ima 13 meseci, što i uzrokuje promenu u odnosu na naše računanje vremena.
- Pasha u prevodu znači prolaz, prolaz u život, te mi na vaskršnjim bogosluženjima Uskrs nazivamo Pasha Gospodnja – približava nam sveštenik šabačke eparhije Miloš Petrović.
Interesantno je da Pashu kao determinantu datuma koriste samo istočni, pravoslavni hrišćani, ali ne i zapadni, katolici i pripadnici neke od protestantskih konfesija.
Julijanski i Gregorijanski kalendar razlikuju se za 14 dana, no po oba Vaskrs ne može biti pre 22. marta i posle 25. aprila, što uz pomenutu razliku znači da pripadnici pravoslavnih crkvi koje poštuju Julijanski kalendar, kao što je Srpska pravoslavna crkva, Uskrs ne mogu proslaviti pre 4. aprila, niti posle 8. maja.

D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa