5. april 2018.5. apr 2018.
NOVA VAKCINA STIGLA U KOCELjEVAČKI DOM ZDRAVLjA

NAJBOLjI NAČIN SPREČAVANjA BOLESTI

Vakcina protiv bakterije pneumokok, koja je od pre nekoliko dana uvrštena u obavezni kalendar imunizacije, dopremljena je i u koceljevački Dom zdravlja te će je primiti sva deca rođena od početka godine. Pneumokok je bakterija koja kod najmlađih najčešće izaziva upalu uva, pluća, bronhitis ali i sepsu i neke vrste meningitisa, te može doći i do smrtnog ishoda. Smatra se da upravo ova bakterija u svetu godišnje odnese oko pet miliona dečijih života, i to mlađih od pet godina. Dr Mirjana Makević Đurić izrazila je zadovoljstvo zbog uvođenja ove vakcine u našoj zemlji i podsetila da su oni roditelji, koji su to želeli, i do sada mogli vakcinisati svoje dete protiv ove bakterije, ali o svom trošku i na dobrovoljnoj osnovi.
– Međutim, ona se sada uvodi u karton redovne, obavezne imunizacije i besplatna je. Reč je o konjugovanoj vakcini a to znači da se može davati deci do dve godine starosti kako bi stvorili imunitet protiv bakterije pneumokok. Samim tim smanjiće se i učestalost upale uva kod dece, zapaljenja pluća, bronhitisa kao i onih najgorih oblika, sepse i meningitisa koji mogu odneti život. Vakcina podrazumeva tri doze. Kreće se od dva meseca života, a druga i treća doza idu u razmaku od četiri do osam nedelja. U drugoj godini imamo i revakcinu- obajšnjava pedijatar Doma zdravlja “Dr Darinka Lukić”. Ona je istakla da je vakcinacija veoma bitna i da je najbolji način sprečavanja nastanka bolesti.
–Koliko god neko pričao o tome da one mogu da izazovu nekakve neželjene efekte, one su i dalje najbolja zaštita. Treba zato staviti na tas šta nam je benefit u odnosu na moguće komplikacije. Na kraju krajeva, i penicilin je spasao milione života, ali isto može i da ubije. U opštini Koceljeva imamo zaista visok obuhvat vakcinisane dece i srećni smo zbog toga- rekla je dr Makević Đurić. Prema rečima medicinske sestre Jasmine Marković dosadašnji obuhvat dece u oblasti imunizacije bio je gotovo potpun.
–Na osnovu zvaničnih podataka imamo najbolje rezultate u okruženju jer je preko 96 odsto dece na području koceljevačke opštine vakcinisano. Taj procenat za pojedine vakcine ide i do sto. Imali smo nekoliko problema u smislu odbijanja roditelja da dete dovedu na vakcinaciju ali smo mi takve slučajeve prijavljivali regionalnom sanitarnom inspektoru koji je predmet prosleđivao sudiji za prekršaje. Kazne za roditelje u ovim situacijama su ogromne i kreću se do 150 hiljada dinara uz obavezu da dete ipak mora da dobije predviđenu vakcinu- istakla je Marković i dodala da se roditelji u ovom kraju ipak ponašaju savesno, prvenstveno prema svojoj deci a samim tim i prema društvu.
S toga ne čudi podatak da u ovoj opštini nijedno dete nije zaraženo morbilama.

V. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa