Инфо

Берза

  • aero 1.682 ▼ -0,59%
  • alfa 33.605 ▼ -2,41%
  • gmon 1.595 ▼ -0,31%
  • jesv 5.150 ▲ 0,88%
  • niis 679 ▼ -0,73%
  • spru 810 ▲ 1,00%
  • svrl 600 ⚫ 0,00%
  • tgas 11.000 ⚫ 0,00%
  • thhm 235 ⚫ 0,00%
  • tlkb 2.700 ⚫ 0,00%
(5. април 2018.)
НОВА ВАКЦИНА СТИГЛА У КОЦЕЉЕВАЧКИ ДОМ ЗДРАВЉА

НАЈБОЉИ НАЧИН СПРЕЧАВАЊА БОЛЕСТИ

Вакцина против бактерије пнеумокок, која је од пре неколико дана уврштена у обавезни календар имунизације, допремљена је и у коцељевачки Дом здравља те ће је примити сва деца рођена од почетка године. Пнеумокок је бактерија која код најмлађих најчешће изазива упалу ува, плућа, бронхитис али и сепсу и неке врсте менингитиса, те може доћи и до смртног исхода. Сматра се да управо ова бактерија у свету годишње однесе око пет милиона дечијих живота, и то млађих од пет година. Др Мирјана Макевић Ђурић изразила је задовољство због увођења ове вакцине у нашој земљи и подсетила да су они родитељи, који су то желели, и до сада могли вакцинисати своје дете против ове бактерије, али о свом трошку и на добровољној основи.
– Међутим, она се сада уводи у картон редовне, обавезне имунизације и бесплатна је. Реч је о коњугованој вакцини а то значи да се може давати деци до две године старости како би створили имунитет против бактерије пнеумокок. Самим тим смањиће се и учесталост упале ува код деце, запаљења плућа, бронхитиса као и оних најгорих облика, сепсе и менингитиса који могу однети живот. Вакцина подразумева три дозе. Креће се од два месеца живота, а друга и трећа доза иду у размаку од четири до осам недеља. У другој години имамо и ревакцину- обајшњава педијатар Дома здравља “Др Даринка Лукић”. Она је истакла да је вакцинација веома битна и да је најбољи начин спречавања настанка болести.
–Колико год неко причао о томе да оне могу да изазову некакве нежељене ефекте, оне су и даље најбоља заштита. Треба зато ставити на тас шта нам је бенефит у односу на могуће компликације. На крају крајева, и пеницилин је спасао милионе живота, али исто може и да убије. У општини Коцељева имамо заиста висок обухват вакцинисане деце и срећни смо због тога- рекла је др Макевић Ђурић. Према речима медицинске сестре Јасмине Марковић досадашњи обухват деце у области имунизације био је готово потпун.
–На основу званичних података имамо најбоље резултате у окружењу јер је преко 96 одсто деце на подручју коцељевачке општине вакцинисано. Тај проценат за поједине вакцине иде и до сто. Имали смо неколико проблема у смислу одбијања родитеља да дете доведу на вакцинацију али смо ми такве случајеве пријављивали регионалном санитарном инспектору који је предмет прослеђивао судији за прекршаје. Казне за родитеље у овим ситуацијама су огромне и крећу се до 150 хиљада динара уз обавезу да дете ипак мора да добије предвиђену вакцину- истакла је Марковић и додала да се родитељи у овом крају ипак понашају савесно, првенствено према својој деци а самим тим и према друштву.
С тога не чуди податак да у овој општини ниједно дете није заражено морбилама.

В. Б.

Најновији број

20. септембар 2018.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa