5. april 2018.5. apr 2018.
Moj savet: Predrag SrdanoviĆ, Odeljenje za poljoprivredu
grada Šapca

U njive čim vreme dozvoli

Najaktuelniji poljoprivredni radovi su orezivanje voća i sređivanje voćnjaka, kako jagodičastog tako i stablašica. Uveliko se radi, i kod mnogo vrsta je završeno takozvano zimsko prskanje bakarnim uljem, što je izuzetno korisna mera. Predstoje radovi na njivama.
-Na žalost vremenske prilike ne dozvoljavaju da se posao razmahne ali u narednim danima nadam se da će sve biti ipak obavljeno, i pored vremenskih poteškoća. U zadnjih nekoliko godina prvi put se desilo ovako ali, hvala Bogu, bar nije došlo do poplava. U narednim danima kada dozvole vremenske prilike i u ratarskoj proizvodnji mora se započeti sa zatvaranjem brazda, što je jedna od najvažnijih mera za pripremu zemljišta za setvu. Tom merom se postiže da se vlaga i temperatura ujednačavaju i da se taj setveni sloj što više temperaturno i vodno izjednači i da seme u zemlji što kvalitetnije nikne. Prepruka je poljoprivrednim proizvođačima da čim vreme dozvoli sa drljačama zatvaraju brazde kako bi se zemljište prilagodilo za setvu. Mnogo će lakše biti za druga oruđa posle toga i sigurno će biti kvalitetnija setva a samim tim i ujednačenije nicanje. Setveni sklop je vrlo važan u postizanju visokih prinosa. Jedna od mera koje očekuje poljoprivredne proizvođače je i zaštita strnih žita od korova i od bolesti, savetuje Srdanović.
Od poslednjih deset godina, ove je najviše površina posejano strnim žitima a korovi i bolesti nisu mirovali tokom zime jer nismo imali izuzetno niske temperature. Strna žita su zahvaćena velikom količinom korova. U danima kada se temperature ujednače na preko deset stepeni celzijusa moraće se pribeći što hitnijoj zaštiti od korova, a zatim i zaštiti od bolesti. To je preduslov za obijanje kvalitetnih strnih žita.
-Vremenske prilike nisu dozvoljavele ni zaštitu lucerke od korova a postoje sredstva koja mogu da štite lucerišta i kada nisu u fazi mirovanja. Ukoliko ne budemo imali čista lucerišta od korova nećemo imati ni kvalitetno seno ni kvalitetne prinose. Preporuka je da zaštite lucerišta, dodaje poljoprivredni stručnjak.
Na lucerištima je primetno prisustvo mišjakinje, mrtve koprive i drugih korova koji štete kvalitetu sena a lucerka je jedno od najvažnijih hraniva u ishrani stoke.

M.Živković

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa