5. april 2018.5. apr 2018.
VEČNOST SE PIŠE SRCEM
VK „ŠABAC“ U A1 LIGI - SEDAM EVROPSKIH ŠAMPIONA STIŽE U ŠABAC

VEČNOST SE PIŠE SRCEM

Šabački vaterpolisti prevazišli su sva očekivanja u regionalnom takmičenju, nisu ostvarili ambiciju, već su ispunili veoma smeo san, stekli su pravo da nastupe u A1 ligi naredne sezone. U dva meča, ukupno 19:17 protiv Budve. A1 jedna od najjačih liga u Evropi, sedam nekadašnjih šampiona Evrope
Prolećna nedelja ima, kao i svaka druga sedam dana, ali kvalitativno, u vaterpolu, ovog proleća, ona vredi jednu istoriju, jedan rezultat koji će se pamtiti decenijama. Pre dve nedelje samo je teorija držala Šapčane u baraž borbi, prethodne je izboren duel sa „Budvom“ koja je zbog iskustva i sezona u najvišem rangu bila favorit, a evo sada pričamo o „Šapcu“ koji je nadvladao teoriju, vaterpolo „zveri“ i izborio mesto u Regionalnoj A1 ligi.
Budvani su imali veći budžet, širu klupu, iskusnije igrače, iskustvo igranja sa najjačim timovima Evrope, neki prvotimci znaju kako je igrati u najvećim klubovima kontinenta, bili u svemu u prednosti u odnosu na „Šabac“ osim u srcu, a srce je jače od svega. Vera, požrtvovanje i srce donose nemoguće, grade sportska čuda kakva su se dogodila u svega četiri dana. „Šabac“ jeste iznenadio „Budvu“, ali je pobednik dvomeča više nego zasluženo. Od osam odigranih četvrtina, pet i po je pripalo ovdašnjim igračima, bar pet i po.
Pre osam dana, u Šapcu je, goste, kako sami kažu, dočekala fudbalska „derbi“ atmosfera, Dočekalo ih je navijanje punih tribina, i momci u belim kapicama, iako umorni od gustog rasporeda, orni da šansu koja im je pružena iskoriste. Iskusni strateg Mirsad Zajmović prepoznao je šanse koje klub ima u duelu sa crnogorskim predstavnikom, taktički potpuno nadmudrio kolegu Lompara i tri četvrtine su izgledale perfektno za naš tim. Predvodio je ekipu Nikola Marković, nerešiv za goste. Bilo je i tri razlike, no Vuksanović, nekada jedan od najtalentovanijih igrača Evrope, kojeg su povrede sprečile da igra na najvišem nivou, uspeo je da vrati svoj tim u igru. Stizali su u tri navrata do poravnanja, ali je Repanović nagovestio pobedu, dok bi čuda u koja veruju demonstrirao Trkulja golom sa polovine bazena u poslednjoj sekundi. Na kraju 10:8.
Još su Budvani ostali favoriti, uprkos minusu. Imali su domaći bazen u odlučujućem meču, pune tribine, uz sve, već pobrojane, prednosti. Posle prve utakmice trener Zajmović je rekao da se „ne sme propustiti ova istorijska šansa“. Šta to konkretno znači, bazen je pokazao u prvoj i većem delu druge četvrtine. Iako su domaći jurili zaostatak, Šapčani su kontrolisali igru i semafor, vodili 4:2. Odmorniji zbog manje važnih duela poslednjih nedelja, Budvani, predvođeni Vuksanovićem vraćaju rezultat i na poluvremenu prvi put vode u dvomeču! Kada su poveli 9:6 na startu poslednjeg nastavka, izgledalo je da su „ajkule“ iz Budve „slomile“ šabačke „delfine“, ali onda je proradio inat, neka snaga za koju Šapčani nisu ni znali da poseduju. Umesto velikog pada, usledila je „kontra-ofanziva“, Marković i Tenžera grade seriju od 3:0 za 9:9 i ogromno slavlje, uz tišinu na budvanskom plivalištu. Sve je gotovo, 9:9, VK „Šabac“ je u A1 ligi!
- Nemam reči da opišem ponos što sam kapiten ovih momaka, sjajnih ljudi, sjajnih boraca, velikih igrača. Pobedili smo fantastičnog rivala, nadjačali nekadašnjeg učesnika F4 Evrolige, ostvarili smo još jedan ogroman uspeh i mislim da još nismo svesni postignutog. Zbog ovakvih uspeha se trenira, za njih se radi. Teško je igrati svakih nekoliko dana, ali nećemo da stanemo ni u domaćoj ligi, slavili smo u subotu, od nedelje mislimo na Super ligu – rekao je kapiten Darko Aleksić.
Mirsad Zajmović, po dolasku u klub, naglasio je kako ne očekuje odmah „čuda“, ali ostvario je nešto vrlo blizu tom terminu, ako ne i samo čudo.
- Znao sam da imamo šansu, da imamo čime parirati Budvanima. Moji igrači su prepozanli svoju priliku, borili su se kao lavovi svake sekunde jer je to bilo neophodno, izdržali sve i moram da im čestitam na svemu što je ostvareno. Oni su napisali istoriju i zaslužuju slavlje. Treniram odlične igrače, divne ljude i znam da će i poslednji atom snage dati i tokom Super lige – istakao je trener Zajmović po povratku iz Budve.

POBEDA U ZEMUNU
Teško je posle velikog uspeha početi pripreme za naredni meč, ali kalendar je to zahtevao od Šapčana, a oni su uspeli. U odloženoj utakmic prvog kola Super lige pobedili su Zemun u gostima 8:7. Najefikasniji Petar Velkić sa tri gola. U sredu, 11. aprila, „Šabac“ dočekuje, na svom bazenu „Nais“ Niš.

U DRUŠTVU VELIKE SEDMORKE
Uvek su moguće promene, ali ukoliko bi se naredne sezone ekipe koje su izborile pravo, takmičile u A1 ligi, tu bi bili nekadašnji šampioni Evrope: Jug (Dubrovnik), POŠK (Split), Mladost (Zagreb), Partizan (Beograd), C. Zvezda (Beograd), Primorac (Kotor), Jadran (Split), potom Mornar (Split), Jadran (Herceg Novi) i naravno ŠABAC (Šabac).
Do istorijskog uspeha ekipu su vodili: Darko Aleksić, Aleksandar Eraković, Nikola Marković, Mihajlo Repanović, Nemanja Budurin, Petar Velkić, Nikola Car, Nika Šušijašvili, Marko Trkulja, Bojan Bogićević, Marko Ilić, Filip Tenžera, Aleksa Petrovski, Filip Cvetković, Dušan Popović, Georgi Meskhi, Veljko Savković, Veljko Ličanin, Šogo Kageta, Andrej Vukadinović.
Čak tri trenera su predvodila VK „Šabac“ ove sezone. Započeo je sezonu Goran Rađenović, je u tri kola i četvrtfinalu Kupa na klupi je bio Živislav Živanović, a potom, krajem novembra, ekipu preuzima Mirsad Zajmović.

ŠABAC – BUDVA 10:8
(3:1, 1:1, 2:1, 4:5)
Gradski bazen. Gledalaca: 900. Sudije: Savinović i Štampalija (oba Hrvatska). Isključenja: Šabac 5; Budva 9.
ŠABAC: Aleksić (kap), Eraković, Marković 4, Repanović 1, Budurin, Velkić 3, Car, Šušijašvili, Trkulja 1, Tenžera, Petrovski, Cvetković, Popović, Meskhi.
BUDVA: Kralj, Dragović, Šetković 1, Vuksanović 4, Mitrović, Rašković, Adžić 1, Maksimović, Vujašević, Popović (kap) 1, Ćetković, Franeta 1, Krivokapić, Korać.
SEMAFOR: 2:0, 2:1, 4:1, 4:2, 5:2, 5:3, 6:3, 6:6, 7:6, 7:7, 8:7, 8:8, 10:8.

BUDVA – ŠABAC 9:9
(2:2, 3:2, 2:2, 2:3)
Budva. Gledalaca: 800. Sudije: Radičević i Prančić (oba Hrvatska). Isključenja: Budva 8, Šabac 6.
BUDVA: Kralj, Dragović, Šetković 1, Vuksanović 4, Mitrović, Rašković, Adžić, Maksimović, Vujašević 2, Popović (kap), Ćetković 1, Franeta 1, Krivokapić, Korać.
ŠABAC: Aleksić (kap), Eraković, Marković 2, Repanović 1, Budurin 1, Velkić, Car, Šušijašvili, Trkulja, Tenžera 2, Petrovski 1, Cvetković 1, Popović, Meskhi 1.
SEMAFOR: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:4, 5:4, 5:5, 7:5, 7:6, 9:6, 9:9.

D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa