12. april 2018.12. apr 2018.
Vrtić za srećnije detinjstvo
FONDACIJA “NOVAK ĐOKOVIĆ” I GRAD ŠABAC

Vrtić za srećnije detinjstvo

Sporazumom o saradnji koji su potpisali predstavnici Fondacije i Grada Šapca, predviđeno je da se u narednom periodu, za potrebe projekta “Vrtić za srećnije detinjstvo”, uradi prenamena starog Doma zdravlja u Prnjavoru. Nakon potpune rekonstrukcije, opremanja i adaptacije, ovaj objekat će moći da primi do 150 mališana iz ovog, ali i obližnjih mesta
Protekle sedmice u Gradskoj kući, potpisan je Sporazum o saradnji između Fondacije Novak Đoković i Grada Šapca. Sporazumom će biti definisan rad na projektu “Vrtić za srećnije detinjstvo” u okviru kog će Fondacija Novak Đoković donirati 33,5 miliona dinara za otvaranje prvog vrtića za smeštaj i obrazovanje dece uzrasta od tri do šest i po godina u Prnjavoru.
Sporazumom o saradnji koji su potpisali predstavnici Fondacije i Grada Šapca, predviđeno je da se u narednom periodu, za potrebe projekta “Vrtić za srećnije detinjstvo”, uradi prenamena starog Doma zdravlja. Nakon potpune rekonstrukcije, opremanja i adaptacije, ovaj objekat će moći da primi do 150 mališana iz ovog ali i obližnjih mesta.
Događaju su prisustvovali gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić, direktorka Predškolske ustanove Naše dete, Sandra Mićić i rukovodilac Odeljenja za implementiranje programa i projekta Gorana Džudža Jakovljević koja je ovom prilikom istakla da je potpisivanje sporazuma kruna dugogodišnjeg rada Gradske uprave, svih sektora u Šapcu i tima Fondacije Novak Đoković.
- Fondacija Novak Đoković, sve svoje napore ulaže u poboljšanje uslova odrastanja dece širom Srbije. Donacijom koju upućujemo Gradu Šapcu, obezbedićemo da se u naselju Prnjavor otvori vrtić za svu decu koja tamo nemaju mogućnost da pohađaju predškolsko obrazovanje i razviju svoj pun potencijal. Prepoznali smo veliki značaj ovog projekta za lokalnu zajednicu i potrudićemo se da u najkraćem mogućem roku obezbedimo moderan i potpuno opremljen prostor za mališane– istakla je Gorana Džudža Jakovljević i dodala da je specifičnost ovog vrtića to što će roditeljima ponuditi nekoliko modela koje mogu iskoristiti kada upišu decu u vrtić.
-Jedan model biće poludnevni i on se zasniva na metodologijama rada u predškolskom obrazovanju, a drugi model biće celodnevni što je nešto na šta smo navikli kada je reč o upisivanju dece u vrtić. Takođe, deca će učiti po najmodernijim školskim programima, a za vaspitače će biti organizovane redovne obuke i seminari kako bi unapredili svoje znanje – navela je Gorana Džudža Jakovljević i zahvalila se Predškolskoj ustanovi “Naše dete” na energiji, strpljenju i požrtvovanosti koju su imali za sve njihove zahteve.
Direktorka Šabačke predškolske ustanove PU “Naše dete”, Sandra Mićić, istakla je ovom prilikom da donacija Fondacije Novak Đoković predstavlja veliku podršku za porodice i zajednicu iz Prnjavora, ali i okolnih sela.
- Projekat koji realizujemo sa Fondacicijom Novak Đoković od velikog je značaja za našu predškolsku ustanovu, ne samo što ćemo proširiti obuhvat za 150 mališana na seoskom području, već ćemo ovim projektom dokazati da nam je podjednako stalo da vrtić bude dostupan svima, da želimo da pružimo podjednako dobre uslove, kako deci u gradu, tako i deci na seoskom području. Ono što je specifično za ovaj projekat jeste to što ćemo prvi put na seoskom području imati i jaslene grupe. Potpisivanjem ugovora ne stavljamo tačku, nego krećemo dalje u konkretne radove – istakla je Sandra Mićić i dodala da bez podrške Gradske uprave do realizacije ovog projekta ne bi tako brzo došlo.
Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović se tokom potpisivanja ugovora zahvalio Fondaciji Novak Đoković, istakavši da je to zaista divan gest.
- Hvala vam puno na podršci koju dajete, ne samo Gradu Šapcu nego i svima kojima je to potrebno. Mi kao Grad imamo jasnu politiku i želimo da naši vrtići budu bez liste čekanja. Svaki roditelj koji ima malo dete ima i mogućnost da ga upiše u vrtić u kojem su pristojni uslovi i gde će imati mogućnost da se socijalizuju i uče prve i najvažnije stvari u svom životu. Predškolska ustanova “Naše dete” i jeste takva ustanova. Čestitam direktorki, njenom timu i svemu što su uradili do sada. U isto vreme, tu je i realizacija politike koju Grad sprovodi unazad nekoliko godina, koja će dovesti do toga da deca u nekim školama, zahvaljujući ovoj donaciji počnu da idu u jednu smenu - istakao je Nebojša Zelenović i dodao da će se jedna smena prvo desiti u školi u Prnjavoru.
-Tamo ćemo sada imati nov kapacitet gde će deca moći da dolaze u vrtić i samim tim mislim da će to biti dobra stvar za taj kraj. U Prnjavoru imaćemo s jedne strane možda najbolji vrtić u Šapcu, a sa druge strane školu u jednoj smeni gde će deca imati priliku da se na pravi i najbolji mogući način obrazuju – naveo je Nejbojša Zelenović i istakao da se nada da će ovaj posao zajedno brzo završiti, kako bi već od septembra ponudili deci najbolju moguću uslugu u našem gradu.
Dan potpisivanja ugovora je značajan kako za PU “ Naše dete” i sve mališane, tako i za Grad Šabac koji je od početka bio uključen u realizaciju ovog projekta. Skupština grada je na vreme usvajala sve ono što je moralo da prođe kroz skupštinsku proceduru.
- Ne sumnjam da ćemo kada je Fondacija Novak Đoković u pitanju na kraju imati sigurno jedan od najmodernijih vrtića u Srbiji. Dosta smo u protekle dve godine radili na papirologiji da bismo došli do toga da možemo zvanično da krenemo u realizaciju ovog projekta – istakao je Nemanja Pajić i izrazio veliku zahvalnost svima koji su uključeni u projekat.
-Zahvaljujem se Fondaciji Novak Đoković, Gradskoj upravi i Odeljenju za društvene delatnosti koje je dalo veliku potporu za projekat. Takođe zahvalnost upućujem i PU “Naše dete” koja je aplicirala i prijavila se za Konkurs, kao i Domu zdravlja koji je ustupio svoju zgradu. Ovo je izuzetno značajno za naše najmlađe sugrađane, ali i za njihove roditelje – istakao je Nemanja Pajić.
Fondacija Novak Đoković osnovana je 2007. godine kao organizacije koja ulaže u predškolsko obrazovanje u Srbiji, zemlji u kojoj tek svako drugo dete ima pristup predškolskom obrazovanju. Rad Fondacije temelji se na uverenju da se predškolskim obrazovanjem mogu promeniti životi dece i cele zajednice. To se postiže stvaranjem najkvalitetnijih programa i okruženja za učenje, u kojima je priliku da se usavršava imalo više od 600 vaspitača i učitelja. NDF je do sada rekonstruisala i izgradila 18 vrtića i pomogla više od 100.000 dece. Do sada je otvorila 12 Školica života u Deronjama, Jaloviku, Donjem Tovarniku, Ljigu, Raškoj, Kniću, Merošini, Kraljevu, Vladičinom Hanu, Lučanima i Šidu.
K.Jekić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa