12. april 2018.12. apr 2018.
Krivina u ogledalu

10. april

Kakve su sličnosti i razlike između pokliča „Za dom spremni“ 10. aprila 1941. godine u Zagrebu, i slogana „Jesmo li spremni“ 10. aprila 2018. godine u Mostaru?

Isti je datum. Tog dana, 10. aprila 1941. godine, u Zagrebu je stvorena Nezavisna država Hrvatska. Istog dana, ali 2018. u Mostaru, pod patronatom neprikosnovenog lidera hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini Dragana Čovića, otvoren je tradicionalni Međunarodni privredni sajam. Ista je reč iz ustaškog pokliča i mostarskog sajma – SPREMNI.

Retki su oni koji su ovu paralelu primetili. Možda je krajnje neumesno i bezveze dovoditi u vezu ove dve činjenice. Od te NDH je stradao dobar deo porodice Vučić u mestu Čipuljići, a u Mostaru je potomak te familije imao čast da otvori taj čuveni sajam. Slučajno ili ne, provokacija, šta li je?

Za početak, možda je stvarno neumesno da se na takav dan i pod takvim sloganom otvara ova značajna manifestacija, i još da je otvori srpski predsednik. Možda niko to nije primetio, mada svaki dan neko iz Predsedništva Srbije može da ukuca na Guglu datum i dobiće sve informacije o tome šta se tog dana dešavalo u prošlosti. Na kraju, možda je sve ovo ispalo, eto tako, slučajno, bez ikakve zle namere, ne daj Bože. Uostalom sve ovo možemo da gledamo i kroz prizmu pomirenja.

Problem je što se u Srbiji često pravimo hrabri i svašta nešto kažemo na temu nekadašnje i sadašnje situacije kod suseda, a onda, ne razmišljajući o datumu, odemo mečki na rupu. Što bi naš vrhovni vođa rekao – APP, ako prođe, prođe. I prošlo je. Niko se nije preterano uzbudio, niti je to primetio. Elem, prošlo je. I proći će. Ko god sada da to pitanje postavi biće proglašen za sve i svašta, isto kao što bi za tako nešto, da je prisustvovao ivakvoj manifestaciji, na taj dan i sa tim sloganom, bio proglašen svaki drugi nosilac državne funkcije iz naše prošlosti.

Mnogima u Srbiji je ovo, verovatno nebitan podatak, ali čudo da nije bitno onima koji malo, malo, pa spominju neke teške datume i trenutke iz srpsko-hrvatske prošlosti. Kada je to potrebno, gruvaćemo do neba, a kada ne, pokušaćemo da to iskoristimo i da prikažemo kao novi uspeh nas međ’ njima.

Ali da ne bude sve tako crno, zanimljivo je da je tog istog datuma, 10. aprila 1957. godine Blagoje Blago Jovović, nekadašnji borac Jugoslovenske vojske u otadžbini u Bjelopavlićkoj vojno-četničkoj brigadi, u Buenos Ajresu pucao na poglavnika NDH Antu Pavelića koji je od zadobijenih rana 28. decembra 1959. godine umro.
Nenad Kulačin

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa