12. april 2018.12. apr 2018.
POČELA VAKCINACIJA PROTIV PNEUMOKOKE

IMUNIZACIJA U TRI DOZE

Iako najavljivana za mart, obavezna vakcinacija protiv bakterije sterptokokus pneumonija počela je da se daje u domovima zdravlja od aprila. Nju će primiti sva deca rođena od početka ove godine, kada napune dva meseca.
Vakcina će štititi od upale pluća, uha, ali i od meningitisa. Dovoljne količine vakcina su stigle Zavodu za javno zdravlje Šabac i one su distribuirane u domove zdravlja.
-Vakcina je petovalentna i daje se u tri doze. Roditelji se odazivaju i vakcinacija protiče bez problema. Davali smo je i ranije deci koja imaju hronične bolesti, navodi dr Snežana Gavrilović pedijatar Doma zdravlja “Dr Draga Ljočić”.
Zbog zastoja u isporuci vakcine protiv hepatita B došlo je do njihovog nedostatka u domovima zdravlja. Dr Nebojša Sofranić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Šabac objašnjava da nema razloga za zabrinutost.
-Sve zalihe su povučene iz domova zdravlja i date Porodilištu, jer je najvažnije da beba prvu dozu dobije 12 sati po rođenju. Druga doza treba da se da u drugom mesecu, a treća pet meseci posle druge. Važno je da se vakcina ne primi ranije, a ne smeta ako se da kasnije od tih rokova, objašnjava Sofranić, a potvrđuju u šabačkom Domu zdravlja.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa