12. april 2018.12. apr 2018.
ZA DOBROTU SVAKI DAN JE DOBAR DAN
PROMOCIJA HUMANIH VREDNOSTI U KOCELjEVAČKOM CRVENOM KRSTU

ZA DOBROTU SVAKI DAN JE DOBAR DAN

Prošle srede u prostorijama Crvenog krsta u Koceljevi održana je još jedna uspešna akcija dobrovoljnog davanja krvi. Tom prilikom dragocenu tečnost dalo je preko 40 davalaca od kojih su gotovo polovina žene. Koceljevački Crveni krst je postigao izuzetne rezultate na polju dobrovoljnog davalaštva i u više navrata zavredio priznanje Crvenog krsta Srbije.
Pored toga, u ovoj organizaciji ističu da su ponosni na realizaciju programa Promocije humanih vrednosti koji ima za cilj smanjenje nasilja među decom i mladima, podsticanjem uvažavanja kulturoloških razlika kroz razvoj pozitivnog vaspitnog okruženja zasnovanog na interkulturološkim vrednostima.
–Ciljnu grupu čine učenici uzrasta 8-14 godina, a krajnji korisnici su deca i mladi koji pripadaju manjinskim grupama u našoj zemlji, sa posebnim naglaskom na populaciju romske nacionalne manjine i decu sa smetnjama u razvoju. Program se pretežno sprovodi u osnovnim školama a obuhvat se proširuje realizacijom dodatnih aktivnosti koje se realizuju u okviru različitih javnih događaja - rekao je sekretar Crvenog krsta Milan Glumac.
Program obuhvata sedam tematskih oblasti počev od tolerancije, nenasilne komunikacije i rešavanja sukoba mirnim putem, preko ličnog i kulturnog identiteta i poštovanja različitosti, prevazilaženja diskriminacije i stigmatizacije, do rodne ravnopravnosti, dečjih prava i prevencije nasilja putem elektronskih medija. Prema rečima sekretara ove organizacije na ovaj način se razvija samopouzdanje i kooperativnost kod dece i podstiču se na iznošenje svog mišljenja i ispoljavanja znanja, talenata i sposobnosti.
–Ovaj program realizuju mladi volonteri Crvenog krsta u saradnji sa prosvetnim radnicima koji su zajedno pohađali odgovarajući program obuke. Metodologija rada sa učenicima zasniva se na principima vršnjačke edukacije koja se izvodi interaktivno u manjim grupama uz pomoć edukativnih materijala, priručnika za edukatore “Promocija humanih vrednosti” i radne sveske za učenike “Za dobrotu svaki dan je dobar dan”- istakao je Glumac.

V.B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa