12. april 2018.12. apr 2018.
Prehrambeni tehničar: odgovoran za  ispravnost hrane
ZANIMANjA U POLjOPRIVREDI REČIMA UČENIKA

Prehrambeni tehničar: odgovoran za ispravnost hrane

„Po okončanju srednje škole se otvaraju velike mogućnosti kako u smislu daljeg školovanja, tako i u smeru brzog pronalaska posla. Iz Poljoprivredne škole ćemo poneti lepa sećanja pre svega na profesore koji su nam nesebično preneli znanje, ali i na toplinu samog ambijenta gde je naša škola smeštena”
Malo nas razmišlja o putu koji hrana prođe pre nego se nađe na trpezi. Niko i ne pomisli o odgovornosti ljudi koji nadgledaju poslove u prehrambenoj industriji, organizuju rukovanje, čuvanje i usklađivanje prehrambenih sirovina i proizvoda, rade u odgovarajućim nadzorno analitičkim i razvojnim laboratorijama. A činjenica je da iza svakog od tih procesa stoje odgovorni i stručni ljudi koji su se četiri godine školovali ne bi li poneli znanje i zvanje prehrambenih tehničara.
Naravno da većina njih po završetku srednjoškolskih dana odluči da nastavi put svog profesionalnog usavršavanja na nekim od bliskih fakulteta, ali kako tvrde Jelena Maksimović i Sanja Simić iz šabačke Poljoprivredne škole, dani koje su provele u srednjoškolskim klupama ostaće zauvek u sećanju, pre svega, na profesore koji su im nesebično preneli svoja znanja i time ih osposobili za samostalno bavljenje svime što ovo zanimanje podrazumeva.
Sa druge strane, svest o, laički rečeno, svemu onom što može dovesti do zagađenja hrane od neprocenjivog je značaja u svakodnevnom životu.
-Tokom školovanja smo naučili dosta toga značajnog za neki svakodnevni život. Sutra, kao budućim majkama korisno će nam biti to znanje o različitim bakterijama sa kojima se susrećemo i kako svoje dete da zaštitimo od svega toga. Potom, u svakodnevnom životu, jako je bitno da znamo koje namirnice možemo sigurno da koristimo, šta je od ponuđenog na rafovima ili pijacama najkorisnije - kaže Jelena Maksimović i dodaje da su njene dalje ambicije da upiše Gastronomiju, a nakon toga da nastavi školovanje kako bi dobila zvanje sanitarnog inspektora.
Sanja je sa druge strane upisala ovaj smer jer voli hemiju. Zbog toga je časovi u savremeno opremljenoj školskoj laboratoriji posebno ispunjavaju.
-Stručni deo obavljamo u laboratoriji, ono što tu ne možemo da vidimo usvojimo prilikom poseta nekoj od firmi za proizvodnju hrana sa kojima imamo dobru saradnju. Imali smo časove prakse u “C” kremu, Šabačkoj mlekari, Eliksiru, Komeksu, Mačvanki, Frutiju, Sinalku... To je za nas od izuzetne važnosti jer nas provedu kroz ceo proizvodni proces, pa ono što naučimo u školi možemo da vidimo i kako funkcioniše u praksi - kaže Sanja, koja želi da nastavi školovanje u ovom smeru na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.
-Odlično je što nas ti renomirani proizvođači hrane puste u svoju proizvodnju i dozvole nam da zavirimo u svaki ćošak industrije, a još bolje je što je naš smer po svom sveobuhvatu različitih znanja odlična odskočna daska za dalje. Ima dosta grana ove oblasti na kojima se čovek može pronaći i profesionalno ostvariti - tvrdi Jelena.
Ono po čemu je šabačka Srednja poljoprivredna sa Domom učenika odavno poznata je saradnja sa sličnim ili istim obrazovnim ustanovama iz Evrope i regiona. Jedna od posebnih pogodnosti za đake su česte razmene učenika i studijska putovanja. Sanja je imala priliku da pre nešto više od godinu dana boravi u Sloveniji i kroz druženje sa slovenačkim drugarima se upozna sa njihovim načinom školovanja.
-Bilo mi je prelepo. Divno smo se proveli. Lepo su nas dočekali, lepo smo se družili, lepo su nas ispratili, čak smo dobili i neke poklone od njih. Upriličili su nam i jedan dan u Beču. Upoznali smo se sa njihovim načinom života i školovanja, i stvarno je bilo predivno, ali meni se više sviđa kod nas nego tamo. Ne znam da li zbog profesora, lepote škole, ambijenta u kojem se ona nalazi ili drugara, ali meni je jednostavno u Šapcu lepše - zaključuje Sanja.

T.T.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa