12. april 2018.12. apr 2018.
„Kakav kupleraj“
U Šabačkom pozorištu premijerno
izvedena predstava

„Kakav kupleraj“

Priča je o čoveku koji postaje bogati naslednik i život bi trebao da mu bude savršen nakon toga. Međutim, bogatstvo ga još više udalji od ljudi. On, nažalost, do kraja svog postojanja propusti sve prilike da se spoji sa nekim i pronađe istinsku sreću. Duhovita životna avantura jednog ćutljivog usamljenika. Svi likovi oko glavnog „Lica“ govore. Za njegovo poimanje komunikacije pričaju mnogo, ponekad i previše. Glavni junak samo naizgled dozvoljava da drugi govore umesto njega. Oni su projekcija njegovih misli i istovremeno velika zagonetka, koju ne može da reši. Čitav univerzum i život glavnom protagonisti su misterija. Svet je loše uređeno mesto i samo retki ljudi su toga svesni i traže odgovore na fundamentalna pitanja, ostali se zadovoljavaju površnim razumevanjem stvari. Usmaljenik čudeći se provodi dane, pati i neprestano se pita „Kako? Zašto?“ Preispitivanje pojedinca i društva nakon još jedne neuspele revolucije, gde se ništa suštinski ne menja, samo su neki od motiva kojima se na duhovit način bavi predstava „Kakav kupleraj“.
Ovaj komad premijerno je izveden proteklog četvrtka na Velikoj sceni Šabačkog pozorišta. Režiju predstave, prema tekstu Ežena Joneska, potpisao je Ivan Vuković. On je sa dramaturgom Slobodanom Obradovićem, adaptirao tekst iz 1972. godine, koji se bavi i danas aktuelnim temama moralnog posrnuća društva i opšteg „kupleraja“.
Jonesku je veliki, širok pisac, duhovit i kod njega je sve podložno smehu. Ne postoji ništa toliko sveto da mu se ne može nasmejati. Ništa toliko važno da ne mogu da mu se provere temelji. Trudili smo se da pokrijemo sve vrste opšteg kupleraja. Svi patimo od moralnog, ali smo želeli da pokažemo i neke druge, medijske i političke kupleraje. Sva ta korišćenja najstarijeg zanata, ali u nekoj drugačijoj formi. Sitna ljudska prodavanja, sebe i drugih ljudi, za jako malo novca – istakao je reditelj Ivan Vuković i dodao da je motiv revolucije veoma važan u predstavi, jer ga koriste kao mamac da bi narod što duže ostao u žabokrečini.
Publika je uživala u komičnim situacijama koje su verno dočarali scenski umetnici i za izvedbu su nagrađeni gromoglasnim aplauzom, što je pokazatelj uspešne saradnje između ansambla i reditelja. Nakon premijere Vuković je pohvalio trud i zalaganje šabačkih glumaca tokom rada na predstavi.
- Jako dobro smo sarađivali. To ima veze sa uigranošću ansambla i širinom repertoara koji oni igraju. Lako smo radili i oni su nadograđivali moje ideje. Napravili smo predstavu u koju svi verujemo - naveo je reditelj Ivan Vuković.
U predstavi uz ansambl Šabačkog pozorišta, pojavila se i gostujuća glumica iz Narodnog pozorišta u Subotici Minja Peković. Scenografiju je uradila Marija Kalabić, kostimograf je Ivana Mladenović, a kompozitor je Vladimir Petričević.

M.Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa