12. april 2018.12. apr 2018.
Pozorišno proleće
OD 16. DO 23. APRILA

Pozorišno proleće

Šabačko pozorište od 16. do 23. aprila organizuje festival „Pozorišno proleće“. Ideja manifestacije je da okupi najbolje domaće predstave, koje potpisuju najeminentniji reditelji današnjice. Selekciju čini sedam predstava od kojih je pet iz Beograda (dve iz Narodnog pozorišta, od kojih je jedna u koprodukciji sa Bitef teatrom i po jedna iz Beogradskog dramskog pozorišta, Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Ateljea 212) i po jedna iz Novog Sada (Novosadsko pozorište) i Šapca (Šabačko pozorište). Umetnički savet od devet članova (Dušan Kovačević, Mira Banjac, Svetislav Basara, Nebojša Bradić, Nikita Milivojević, Dragana Bošković, Voja Brajović, Sveta Jovanov i Milivoje Mlađenović), potvrdio je odabir direktora i selektora manifestacije, Zorana Karajića. Kako selektor navodi imao je težak zadatak da napravi dobar izbor i opredeli se za one predstave koje zaslužuju da budu u konkurenciji za nagradu.
- Imao sam ozbiljan problem da napravim selekciju. Kada je princip i koncept vrlo jednostavan, onda je i najteži. Zato što je lakše ići od jednostavnog ka složenom, nego od složenog ka jednostavnom. Pojednostavljivati stvari je složen i umetnički vrlo zahtevan posao. Kada je nešto potpuno jednostavno, onda je to za mene nekakav vrhunac umetnosti. Odgledao sam preko 40 predstava, proizvedenih u Srbiji u prošloj kalendarskoj godini i po svom skromnom mišljenju odabrao sam stvarno najbolje. Nedostaju neke, objektivno i subjektivno. Objektivno su to predstave koje nikako nisu mogle da stanu na našu scenu, jer su prevelike i preglomazne scenografije koje ne mogu da se skraćuju ili sužavaju. Na primer to je Ričard Treći, Narodnog pozorišta. Imao sam veliku želju da dovedem i „Ajnštajnove snove“, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, ali to nije realizovano zbog nekih nesporazuma. Uglavnom, ovo je vrh pozorišne produkcije Srbije u prethodnoj godini – istakao je Karajić i dodao da su dve predstave dobile najviše ocene u prethodnoj teatarskoj godini i zbog toga su se našle u programu manifestacije.
- Dve su predstave u Srbiji bile na svim rang-listama za prošlu sezonu. To je naše „Rubište“ i „Carstvo mraka“, koje je takođe na festivalu i igraće se poslednje takmičarske večeri. Komad je režirao izuzetan reditelj, Igor Vuk Torbica i predstava je zaista vrhunska. Izvodi je Narodno pozorište iz Beograda. Predstava Šabačkog pozorišta, „Rubište“, zaslužila je da se nađe među sedam najboljih u Srbiji, jer je po svim rang-listama za prošlu godinu i sezonu u zemlji, bila među pet najboljih – rekao je direktor „Pozorišnog proleća“
Kao veliki problem Karajić navodi to što se pozorišta u unutrašnjosti nalaze u nezavidnom položaju i to je jedan od razloga njihove nedovoljne zastupljenosti na festivalu.
- Zanimljivo je da nema mnogo predstava iz unutrašnjosti. To smo pominjali na svim konferencijama za novinare. Ima dobrih predstava u unutrašnjosti, ali nažalost, nema najboljih. Ovo je festival najboljih, a ja ne mogu da pravim kompromis samo zbog toga što je neka predstava iz unutrašnjosti i nije loša i samo zbog toga da uđe u izbor. Mora da bude najbolja. Želim da mnogo predstava iz unutrašnjosti uđe u najbolje, da samo one budu u izboru. Kada bude tako, onda će biti i pozivane na festival – istakao je Karajić.
Poslednji festivalski dan rezervisan je za diskusiju koja će biti posvećena upravo pomenutim lošim prilikama koje vladaju u malim pozorištima.
- Poslednjeg dana će biti održan okrugli sto pod nazivom „Kako opstati“. Tema je trenutni položaj pozorišta u unutrašnjosti. Vrlo značajna tema i aktuelna za teatar, tako da očekujem novinare. Na diskusiji biće predstavnici svih pozorišta iz unutrašnjosti, kao i predstavnici dramskih udruženja umetnika Srbije. Očekujemo da sa tog sastanka proisteknu neki zaključci koji bi na neki način zaustavili ili bar usporili katastrofalan sunovrat u koji su prinuđena da idu sva pozorišta u unutrašnjosti ove zemlje – rekao je za „Glas Podrinja“ Zoran Karajić.
Predsednik festivala „Pozorišno proleće“ pojasnio je svoju želju da festival izađe iz okvira samog pozorišta, da bude u drugim prostorima. Tako da će prateći program ove godine biti u Bibilioteci šabačkoj, porti crkve Svetih apostola Petra i Pavla, kao i Šabačkoj gimnaziji. Ideja je da festival polako okupira ceo grad i dobije jednu novu dimenziju.
- Ono što je meni vrlo zanimljivo i to treba istaći, a to je prateći program ove godine. U porti Šabačke crkve će biti izvedene tri važne monodrame, o značajnim ženama Srbije. Igraju ih izuzetne glumice našeg glumišta: Ljiljana Stjepanović, Vesna Stanković i Biljana Đurović. To su velike glumice i igraju Kraljicu Mariju Karađorđević, veliku slikarku Nadeždu Petrović i Milunku Savić, heroinu Velikog rata. Pozivam publiku da dođe u Portu i pogleda te predstave, jer one nisu ništa manje važne ni manje dobre nego ove što će biti u zvaničnoj konkurenciji – naglasio je Zoran Karajić.
Premijerom predstave „Banović Strahinja“ u čast nagrađenih biće završen treći festival „Pozorišno proleće“.

M.Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa